• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

1 Mayıs Gebze’de birlikte kutlanacak

Gebze’de farklı konfederasyonlara bağlı 21 sendika şubesinin oluşturduğu Gebze Sendikalar Birliği (GSB), 1 Mayıs’ı Gebze’de kutlama kararı aldı.

13.04.2015

Muhammet ULUDAĞ
Gebze

Gebze’de farklı konfederasyonlara bağlı 21 sendika şubesinin oluşturduğu Gebze Sendikalar Birliği (GSB), 1 Mayıs’ı Gebze’de kutlama kararı aldı. Geçen yıl Gebze’de kutlama yapılmadığı için üyelerinden eleştiri aldıklarını belirten şubeler, konfederasyonların aldığı merkezi kutlama kararlarına uymayacaklarını bildirdiler.

GSB Dönem Sözcüsü ve Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz’ün çağrısıyla 1 Mayıs konulu toplantı yapıldı. toplantıda konuşan Akyüz, GSB’nin 26 yıldan bu yana varlığını sürdürdüğünü belirterek “Sendikalar Birliği olarak gelişmeler karşısında bazen 4 şubeye düşmüşüzdür ama birlik fikrinden asla vazgeçmedik. Buradan konfederasyonlara bir daha söylüyoruz: Gebze’yi örnek alın” dedi. 1 Mayıs’ın Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olduğuna dikkat çeken Akyüz, geçen yıl konfederasyonların anlaşamaması nedeniyle Gebze’de 1 Mayıs’ı kutlayamadıklarını söyleyerek şöyle devam etti: “Geçen sene 1 Mayıs’ta işçileri, işçi dostlarını üzdük. Bu sene bu eksikliği yapmayacağız, 1 Mayıs’ın amacını işçilere ve kamuoyuna taleplerimizle birlikte anlatacağız. Konfederasyonlara rağmen bunu yapacağız.”

‘GEBZE’DE OLACAĞIZ’

Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın da 3 yıllık sözleşme dayatmasına karşı greve çıktıklarını ancak işçi düşmanı hükümetin grevlerini yasakladığını söyledi. Aydın “AKP son 10 yılda 13 grev ertelemiş, devletin hükümetin, sınıfa dönük saldırıları karşısında 1 Mayıs’ta sınıf savaşımını ortaya koymamız gerekiyor” dedi. 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasını önemsediklerini ve DİSK’in bu yönde çağrısı olduğunu hatırlatan Aydın, şunları söyledi: “Taksim kararına biz belli bir kadro ile uyacağız. Şube olarak biz burada kutlanması kararını aldık. İşçi kentinde, işçilere dönük grev ertelemesi, örgütlenme sorunları yaşıyoruz. Bunun için Gebze’de olacağız. Önümüzde seçimler var. Emek düşmanı bu hükümeti teşhir etmeliyiz. Celladımıza aşık olmamalıyız. Gebze’de 1 Mayıs’ı örgütlemeliyiz.”

‘500 KİŞİ GİDECEK DİYE...’

Eğitim Sen Gebze Şube Başkanı Güngör İrdem, seçim öncesi 1 Mayıs’a gdeceklerini belirterek, taleplerin iyi belirlenmesi gerektiğini söyledi. İrdem, Eğitim Sen olarak Taksim’i savunduklarını bu nedenle Gebze kutlamasının akşam saatlerine alınması gerektiğini ileri sürdü. Süleyman Akyüz ise buna karşı çıktı: “Biz Taksim’e gidip, akşama buraya katılma tutumunu doğru bulmuyoruz. Taksim’den 500 kişi buraya katılacak diye, binlerce işçiyi akşama kadar bekletemeyiz.” Eğitim Sen de bu kararı meclis ve yürütme kurullarında görüşüp değerlendireceklerini belirtti.

TÜMTİS Şube Başkanı Ali Rıza Atik, 6 aydır Gebze’de örgütlendiklerini ve şube açtıklarını belirterek “Direnişler, örgütlenmeler içerisinden geliyoruz. İşçilerin hakları Anayasa’da var. Ama kağıt üstünde. Sermaye acımasızdır. Savaşlar çıkartıyor, insanları öldürüyorlar, bu ülkede haklarımızı alacaksak bedel ödemeye hazır olmalıyız. 1 Mayıs’ı Gebze’de kutlamalıyız” dedi.

‘TABANDAN CİDDİ TEPKİ ALDIK’

Lastik-İş Gebze Şube Başkanı Ziya Ünal da Taksim’in önemli olduğunu ancak sanayinin en büyük kentlerinden olan Gebze’de 1 Mayıs’ın kutlanması gerektiğini belirtti. Ünal, “Geçen sene 1 Mayıs’ta burada kutlanamaması tabanımızdan ciddi tepkiler aldık. Bu sene 1 Mayıs’ın sınıfın taleplerini en güçlü şekilde haykırmak için Gebze de olacağız” dedi.

Tek Gıda-İş Anadolu Yakası Şube Başkanı Zeynel Öztaş; konfederasyonlarının aldığı karara uymayacaklarını ve 1 Mayıs’ta Gebze’de olacaklarını bildirdi. Tek Gıda-İş’te örgütlenme çalışmaları yürüten Yunus Durdu, “Gebze de ciddi sıkıntılar var. İşçiler 14- 16 saat çalışıyorlar. Meslek hastalıklarına yakalanıyorlar. En köklü işyeri olan Namet’te bile işçiler 850 TL alıyor. Kuralsız çalışmadan dolayı 5 yıl içinde 7000 işçi işe girmiş çıkmış. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin sınırları olmadığını, hastanelerde meslek hastalıklarına cevap verecek bölümlerin olmadığını gördük. Bu 1 Mayıs’ta  bunları dile getirmeliyiz. İşçi ölümlerine karşı örgütlenme önündeki engelleri kaldırmak için biz de Gebze’deyiz” dedi.

Haber-İş İstanbul Anadolu Şakası Şube Başkanı Nevzat Karataş, GSB’nin çağrısına uyarak geldiğini belirterek, Gebze’de 1 Mayıs’ın yapılmasını desteklediklerini ifade etti.
Türk Metal Çayırova Şube Başkanı Bilal Uca da “İşçilerin sorunları var, farkındayız, bundan dolayı Türk Metal’e bağlı 3 şubemiz var. Biz Gebze de ciddi bir şekilde 1 Mayıs’ta olacağız” dedi.

Kaynak: Evrensel Gazetesi

http://www.evrensel.net/haber/110243/1-mayis-gebzede-birlikte-kutlanacak