• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

13-14 Şubat Direnİşçi Mitingine Davet

05.02.2015

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)’nun 48. kuruluş yıldönümü sebebiyle 13-14 Şubat’ta ilimizde Direnİşçi Mitingi gerçekleştirilecek. Mitinge davet için DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Genel-İş Kocaeli Şubesi’ne gelerek bazı açıklamalarda bulundu. Çerkezoğlu’nun açıklamasına Genel-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Vedat Küçük başta olmak üzere birçok sendika yönetici ve üyesi de katıldı. Genel sekreter Çerkezoğlu, tüm Kocaeli halkını 13 Şubat’ta Perşembe Pazarı’nda kurulacak olan çadıra ve 14 Şubat’ta yapılacak büyük mitinge davet etti.

ONURUNA SAHİP ÇIK

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu konuşmasında şunları söyledi: “13 Şubat Cuma akşamı Kocaeli’nde kurulacak ‘Direniş Sarayı’ çadırında bir araya geleceğiz ve gece boyunca çeşitli etkinliklerde bir arada olacağız. 14 Şubat Cumartesi günü ise direnişlerden, grevlerden gelen işçilerle sendikanın katılımıyla Kocaeli’de büyük bir işçi mitingi düzenleyeceğiz. Patrondan, hükümetten, devletten bağımsız tek işçi konfederasyonu olan DİSK, tüm işçileri onuruna sahip çıkmaya çağırıyor.

ÖLÜMLER FITRAT DEĞİL

Bu ülke ekonomisi büyürken, biz ölüyoruz, sakat kalıyoruz, iş yerlerinde bizim ömrümüz tükeniyor. 2014 yılında bu ülkede 1886 işçi çalışırken öldü. Bu işçiler ‘kaza’ ile ölmedi. Bu ölümler kader-fıtrat değildi. Eğer iş güvenliği önlemleri alınsaydı, eğer insan hayatı paradan daha önemli olsaydı bu arkadaşlarımız aramızda olacaktı. İşçiler bir araya gelmezse hiçbir patron önlem almaz, hükümet de işçilerin yaşamını değil patronların kasasını savunacak yasalar çıkarır.

EKONOMİ BÜYÜYORSA…

Ülkeyi yönetenler ‘Türkiye büyüyor’ diye övünüyor, patronlar da onlara övgüler düzüyor. Evet bu ülkede kimilerinin serveti, hanı, hamamı, sarayı büyüyor ama işçiler açlık sınırının altında asgari ücretle çalışmaya devam ediyor. Bu ülke ekonomisi büyüyorsa bizim emeğimizle büyüyor. O halde bizim ekmeğimiz, aşımız da büyümeli. Ülkede taşeron cehennemi de hızla büyüyor. İşçilerin yarın ne olacakları belli değil. İhalelerde sanki köle ticareti yapılıyor. Bu da yetmiyor özel istihdam bürolarıyla işçileri köle gibi alıp satmak istiyorlar.

KAZANILMIŞ SON KALE

Kıdem tazminatını kaldırıp işçiyi işten atmayı daha ucuz hale getirmek istiyorlar. Bizleri istedikleri gibi kullanıp istedikleri gibi atacakları bir çalışma yaşamı kuruyorlar. Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir. Kazanılmış son kaledir, ‘geri adım atmayız’ dedik ve 40’a yakın il ve ilçede eylem düzenledik. Hükümet bu yaklaşımını geri çekti. Bugün yine iş güvenliği olmaktan çıkaran uygulamayı geri getirmek istiyorlar. Buna onay vermeyeceğiz. Bu kölelik düzene karşı mücadele edeceğiz”.

MÜCADELEYE DEVAM

Türkiye’nin dört bir yanında toplam 11 yerde direniş çadırımız var. Metal-İş kolunda Birleşik Metal-İş sendikamız ‘MESS’e boyun eğmeyeceğiz’ diye grev kararı aldı. İlk günde yasaklandı. Bunun yasaklanması tüm işçi sınıfının kazanılmış temel hakkı olan grevin fiilen kaldırılması demek. Kabul edilemez. Buna ilişkin iş yerlerinden başlayarak yürüttüğü mücadelede onların yanında olacağız. DİSK çatısı altında her türlü köleliğe, taşeron cehennemine karşı mücadele yürütüyoruz.

ÇOBAN ATEŞİ GİBİ

Pirelli’de, Lastik-İş Sendikası’nın taşeron işçileri kadrolu yapması güzel bir örnek oldu. DİSK’in yürüttüğü mücadeleler çoban ateşi gibi her yerde yanmaya devam edecek. DİSK üyesi metal işçileri 12 Eylül’den bu hükümete miras kalan grev yasaklarına direniyor. DİSK’in kurulduğu 1967 yılında DİSK o dönemde sermayenin işçiye, emekçiye yönelik her tür tahakkümüne karşı işçinin yanıtıydı. Bugün de açlık, ölüm, köleliğe karşı yanıt DİSK’tir. DİSK işçi sınıfı için onurlu geçmiş, aydınlık gelecektir.” Konuşmanın ardından tüm Kocaeli halkı ve işçi sınıfı 13-14 Şubat’taki eylem ve etkinliklere davet edildi.

Kaynak: Bizim Kocaeli

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı