• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

2019’da 219 milyon işsiz!

21.01.2015

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), “Dünyada İstihdam ve Sosyal Bakış – Eğilimler 2015” (WESO) raporuna göre 2019 yılına kadar 219 milyon kişi işsiz kalacak.

ILO’nun yeni yayımladığı WESO raporuna göre Türkiye’de önümüzdeki yıllarda işsizlik oranı 2015, 2016 ve 2017 yılları için sırasıyla yüzde 9.2, yüzde 8.9 ve yüzde  9 olarak gerçekleşecek. Dünya’da ise işsiz sayısının 2008’den bu yana 61 milyon kişi arttı ve 2019 yılına kadar da artmaya devam ederek 219 milyon kişiye çıkacak. Küresel ekonominin daha yavaş büyüyeceğine dikkat çekilen raporda, sınıfsal eşitsizliklerin daha da artacağı ise şöyle ifade ediliyor: “Nüfusun en varlıklı yüzde 10’luk kesimi toplam gelirde yüzde 30-40 paya sahipken en yoksul yüzde 10’luk kesimin toplam gelir payı yüzde 2 ile yüzde 7 arasında kalacaktır.”

Raporda, gelir eşitsizliğinin en büyük nedeni olarak dünya genelinde düşmekte olan ücret payları gösterilirken 2008 krizinden bu yana rapordaki her 9 ülkeden 6’sında gelir eşitsizliği artmış. Genç işsizliğin yüksek düzeyde ve hızla artacağına dikkat çekilirken, bundan kaynaklı ülkelerde ve bölgelerde toplumsal huzursuzlukların yaşanacağı açıklanıyor. Genç işsizliğini 2008 yılındaki başlangıcından bu yana yükseldiği ve kriz öncesi dönemle karşılaştırıldığında bugün yüzde 10 daha yüksek olduğu da ifade ediliyor.

ÖZEL GÜVENLİK  REVAÇTA MESLEK

Gelecekte mesleklerin nasıl şekilleneceği ise raporda şöyle ifade ediliyor: “Becerilere yönelik talep önemli kaymalara neden oluyor. Küresel ölçekte alındığında,  güvenlik personeli ve kişisel bakım hizmetlileri gibi düşük vasıflı ve rutin olmayan işlerle birlikte, avukatlık ve yazılım mühendisliği gibi yüksek vasıf gerektiren ve rutin dışı işlerin payı arttı. Buna karşılık, muhasebecilik ve masa başı işleri gibi orta düzeyde vasıf gerektiren rutin işler geriliyor.”
(AnkaraEVRENSEL)

Kaynak: Evrensel Gazetesi