• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

432 Çocuk Toprağa Baba Diyor

16.04.2015

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını kaybetmesiyle sonuçlanan maden faciasına ilişkin davanın ikinci duruşmasına Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.

Tutuksuz 37 sanıktan da 19'u duruşmaya katıldı. Önceki duruşmaya katılmayan 8 tutuklu sanık, avukatların talebi üzerine dün duruşma salonuna getirildi.

BAYILDILAR

450 kişilik salona girmek isteyen bazı madenci yakınları, salonun dolması gerekçe gösterilerek içeri alınmayınca salon önünde tartışma yaşandı. Bazı madenci yakınları baygınlık geçirdi. Ölen yakınlarının ismi okununca ayağa kalkarak kimlik bilgilerini aktaran salondakilerden bazıları, "Eşim çocuklarımı göremedi, devletten adalet istiyorum", "Bizim çocuklarımız nasıl yandıysa Allah onların çocuklarını da yaksın", "Biz adalet istiyoruz", "Bugün 432 çocuk yetim kaldı, kara toprağa sarılıyor" sözleriyle tepkilerini dile geitrdi.

MADENCİ YAKINI: SUÇLU BİZİZ

Faciada kardeşini kaybeden vatandaşlardan biri de, "İlk girdiğimizde hakim bize, 'Kimse sesini çıkarmayacak, atarım dışarı' dedi. Şu anda tüm suçlu bizleriz. Ben dokuz yıl o madende çalıştım, bir gün gaz maskesi bakılmadı" dedi.

HİÇ GELİRİ YOKMUŞ

Duruşma hakiminin tutuklu sanık Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a aylık gelirini sorması üzerine Gürkan, "Şu anda bir gelirim yok" diye cevap verdi. Soma Holding Genel Müdürü Ramazan Doğru ise bu soruyu "37 bin lira aylık gelirim var" diye yanıtladı. Bu konuşmalar geçerken şehit madencilerin yakınları tepki gösterdi.

MAĞDUR OLDUK

Can Gürkan, iş güvenliğine azami özeni gösterdiklerini iddia ettiği ifadesinde kendini şu sözlerle savundu: "Biz bu işe bütün sermayemizi verdik. Kazada en çok biz mağdur olduk. Söz konusu işyeri devletin güzide maden ocaklarından bir tanesidir."

GÖREVLİLER YARGILANABİLİR

Pazartesi günü yapılan davanın ilk duruşmasında mağdur avukatları, olayda ihmali bulunan kamu görevlilerinin ve müfettişlerin de ortaya çıkarılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bir yazı yazdıklarını, ancak bu yazının akıbetinin ne olduğunun belli olmadığını ifade etmişti.

ÖNÜ AÇILIYOR

Mahkeme başkanı da, Danıştay'ın soruşturmaya izin veren kararını hatırlatarak her iki bakanlığa yazı yazılarak soruşturmanın sonucunun ne olduğunun sorulmasına karar vermişti. Bu durumda kamu görevlilerinin de yargılanmasının önünün açılabileceği belirtiliyor.

Kaynak: BirGün Gazetesi