• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

489 Maden İşçisi Topun Ağzında

24.10.2014

TÜRKİYE Taşkömürü Kurumu (TTK) ile yaşanan uyuşmazlık nedeniyle Zonguldak Ereğli ilçesinde bulunan HEMA A.Ş.'ye ait maden ocağında çalışan 686 işçiden 489'u işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. HEMA A.Ş. yetkilileri, 24 Eylül'de işçilerin örgütlü olduğu Genel Maden-lş Sendikası'na bulunduğu bildirimde, TTK tarafından taleplerinin karşılanmadığını ve yeni torba yasayla birlikte maliyetlerin arttığını gerekçe göstererek 22 Ekim-22 Kasım tarihleri arasında toplam 489 işçinin iş aktinin feshedileceğini bildirmişti. Edinilen bilgiye göre bugüne kadar soruna ilişkin herhangi bir çözüm üretilemedi. 22 Kasım'a kadar sorun çözülmezse HEMA A.Ş.'nin 489 işçiyi işten çıkaracağı belirtildi.

EREĞLİ'Yİ BEKLEYEN TEHLİKE

Zonguldak'taki HEMA işçileri işsizlik tehlikesi ile karşı karşıya kalırken birde torba yasayla getirilen düzenlemelerden yararla nama ma durumu ortaya çıktı. Aydınlık, Bartın Amasra'da HEMA Endüstri A.Ş.'ye ait maden ocağında çalışan işçilerin, torba yasayla getirilen "Linyit ve Taşkömürü çıkarılan işyerlerinde yeraltında çalışanlara ödenecek maaş iki asgari ücretten az olamaz" düzenlemesinden yararlanamayacağını, Hattat Holding'in HEMA'ya gönderdiği yazıyı duyurmasıyla gündeme getirmişti. Holding yazıda, hazırlık döneminde olduklarını, maden ocağında taşkömürü çıkarılmadığı için yeraltında çalışan işçilere asgari ücretin iki katından az olmayan bir ücretin ödenmesinin mümkün olmadığını belirtmişti. Ereğli'de de yeni galeride hazırlık çalışması için TTK'dan ek süre isteyerek rödovans payını ödememe talebinde bulunan HEMA A.Ş., ek süre verilmesi halinde Amasra'daki gibi torba yasayla getirilen haklardan işçileri mahrum bırakacak.

'İŞÇİLERE ATILAN GOL'

Konuya ilişkin Aydınlık'a konuşan Genel Maden-lş Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, Hattat Holding'e bağlı HEMA A.Ş.'nin Armutçuk'taki maden ocağında yeni galeri açmak için TTK'dan istedikleri ek süreyi alması halinde Ereğli'deki maden ocağında yeraltında çalışan işçilere de 'Biz kömür üretimi yapmıyoruz, hazırlık süreci içindeyiz' diyerek iki asgari ücret tutarındaki maaşı ödemek istemeyeceğini söyledi.

HEMA A.Ş.'nin sadece devletten istediklerini almak dışında işçiler üzerinden başka menfaatler kazanmaya çalıştığına dikkat çeken Mutlu, "Olayın akışı değişti. İşçilere atılan bir golle karşılaştık. Hattat Holding'in HEMA'ya bir yazı ile talimat vermesi, TTK'yla olan sorun çözülse bile yeraltında çalışan işçileri yasadan verilen haklardan mahrum etmek için başka çalışmaların içine girdiğini gördük. TTK ile yaşanan sorun çözülmüş olsa bile başka sorunlarla karşı karşıya geleceğiz. Gelişmelere göre önlem alacağız" dedi.

Kaynak: Aydınlık Gazetesi