• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

ABD'deki Nissan işçilerinin örgütlenmesine küresel destek

ABD'de Mississippi eyaletinin Canton şehrindeki Nissan fabrikasında Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası'nın (UAW) örgütlenme kampanyası dev bir uluslararası dayanışmaya sahne oluyor. 150.000'in üzerinde Nissan işçisini temsil eden altı ülkenin sendikası, Canton'daki 4.000 işçinin UAW'da örgütlenmesine olanak sağlanmasını şirketten talep etti.

13.10.2014

UAW, “Sendikal Haklar İnsan Haklarıdır” sloganı altında, Canton'daki Nissan fabrikasında örgütlenmek için dört yıldır mücadele veriyor. Fabrikadaki işçiler yönetimin ağır tehdit ve gözdağıyla karşı karşıya. Japonya, İspanya, Britanya, Güney Afrika ve Brezilya'daki Nissan sendikaları ile Nissan'ın ortağı Renault 'da örgütlü sendikalar'ın oluşturduğu bir heyet Canton işçileriyle dayanışma çalışmalarını yürütüyor. Bilindiği gibi Renault ile IndustriALL arasında küresel bir çerçeve sözleşme var.

Uluslararası dayanışma heyetine başkanlık eden IndustriALL Küresel Sendika genel sekreteri Jyrki Raina bu konuda şöyle dedi:

“Biz Nissan işçilerini ve sendikayı savunuyoruz. Canton'daki işçilerin iş sağlığı ve güvenliği, zorbalık, vardiya düzeni ve güvencesiz işçi sayısının artmasıyla ilgili birçok şikâyeti var. Fabrikada bir sendika olsaydı bu sorunlar ayrıntılı bir şekilde ele alınmış olacaktı. Nissan'a mesajılız şudur: Şirket Canton işçilerinin sendikalaşma hakkını tanıyana kadar buradan ayrılmayacağız.”

Sendikanın geçenlerde düzenlediği bir toplantıda, örgütlenme çalışmasına katılan öncü işçiler, şirket yönetiminin sendikalaşmaya karşı işçileri tehdit yöntemlerini örnekleriyle açıkladılar. Ama daha da önemlisi, fabrikayı örgütleme konusundaki kararlılıklarını dile getirdiler.

Canton'daki Nissan, Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası'nın Güney ABD'de yürüttüğü üç büyük örgütlenme kampanyasından birine sahne oluyor. Öbür ikisi, Tennessee'deki Volkswagen ile Alabama'daki Daimler.

Bu önemli kampanyalar, güney eyaletlerinde faaliyet gösteren Amerikan kökenli olmayan diğer otomotiv şirketlerindeki sendikal örgütlenmeye örnek olacak.

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika