• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Afrikalı Kadınlar Sorunlarına Sahip Çıkıyor

28.04.2016

Sahraaltı bölgesindeki IndustriALL üyesi sendikalardan 36 kadın delege, bölgedeki kadınların karşı karşıya olduğu sorunları ve çözüm yollarını görüşmek üzere Gana'nın başkenti Akra'da bir araya geldi.Geçen yıl IndustriALL'un dünya kadın komitesi tarafından kabul edilen yüzde 40 kotayı benimseyen delegeler, sorunlarına ancak birleşerek çözüm bulabileceklerine karar verdiler.

Bölgedeki sendikaları temsil eden IndustriALL yönetim kurulu üyesi Issa Aremu, kadın çalışmasının önemini vurgulayarak şöyle dedi: “Kadınlarla ilgili konular sadece kadınların sorunu değildir, bunlar sendikal sorunlardır ve örgütün bütünü tarafından desteklenecektir.”
IndustriALL genel sekreter yardımcısı Monika Kemperle ise IndustriALL'un analığın korunması kampanyası ile iş sağlığı ve güvenliği konusu üzerinde durdu.
Kemperle özellikle kadın işçilere özgü iş sağlığı ve güvenliği sorunlarını ele aldı. Bölge kadınlarının gebelik sırasında işlerinin korunması gerektiğini vurguladı. Kadınlar ayırımcılığa karşı korunmalıydı. Öte yandan, işverenler gebe kadınların daha hafif işlere aktarılmasını sağlamalıydı.
Katılımcıların verdiği bilgilere göre, bölge ülkelerinde işverenler kadınlara bu haklarının hiçbirini  tanımıyor. Kadınlar, işlerini kaybetme korkusuyla, gebeliklerini bildirmek istemiyorlar. Katılımcıların tanıklıkları gösteriyor ki bölgedeki işverenler, analık iznini azaltarak ya da emziren annelere yeterli tesis sağlamayarak mevcut toplu sözleşmeleri geçersiz kılmaya çalışıyorlar. 

Bölgedeki bazı sendikalar toplu sözleşmelere analığın korunmasıyla ilgili hükümler girmesini sağlamaya çalışıyor. 183 nolu ILO sözleşmesinin onaylanmasını sağlamak için ise daha fazla çalışmak gerekiyor. Sözleşmeyi şimdiye kadar 187 ILO üyesi ülkeden sadece 31'i onayladı.
Kemperle, ayrıca, kadınların maruz kaldığı strese ve sağlık üzerindeki psikolojik etkilerine işverenlerin daha çok dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Ücretli gebelik izni erkekler tarafından kötüye kullanılmamalıydı ve farklı aile tipleri dikkate alınmalıydı. Kadınların ev ve işle ilgili çifte yükünü hiç değilse biraz hafifletmek için babaların sorumluluklarını üstlenmesi gerekiyor.
Şiddet ve cinsel taciz sorunu hayati önemini koruyor ve sistemli bir biçimde ele alınması gerekiyor. Erkek egemen işlerdeki kadınlar genellikle eğitim görmüş, ama toplumsal cinsiyete dayalı önyargılarla hâlâ mücadele etmeleri gerekiyor.
Katılımcılar, vurgulanan sorunların üstesinden gelmek için, tacize karşı özel eğitimin toplu sözleşmelere ve küresel çerçeve sözleşmelere girmesi ve sendikal ağlar aracılığıyla uygulanması gerektiğine karar verdiler. IndustriALL da kadına yönelik şiddete karşı kesintisiz mücadeleyi sürdürmeliydi.

Toplantının bitiminde katılımcılar gündemdeki sorunlarla ilgili somut bir eylem planı ve stratejisini görüşüp kabul ettiler. IndustriALL'un desteğiyle, Sahraaltı bölgesinin kadın aktivistleri:

-iş sağlığı ve güvenliği eğitimi düzenleyecekler,
-HIV/AIDS konusunda aydınlatma çalışması yürütecekler,
-ILO'nun 183 nolu sözleşmesinin onaylanması için çalışacaklar,
-analıkla ilgili konuların toplu sözleşmelere girmesini müzakere gündemine alacaklar,
iş sağlığı ve güvenliği, kadına yönelik şiddet, güvencesiz çalışma gibi konularda eylem günleri düzenleyecekler.

Bölge sendikaları, ayrıca, yüzde 40 kotayı uygulayacak ve bir iletişim platformu kuracak.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı