• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Almanya'da kimya işçilerinin toplu sözleşme mücadelesi sürüyor

Almanya'da kimya sektöründe işverenler ile IG BCE arasında işkolu düzeyinde 550.000 işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri sürüyor. 24 Şubat'taki son görüşme sonuçsuz kaldı.

03.03.2015

12 ve 13 Mart'ta yeni görüşmeler yapılması öngörülüyor. IndustriALL Küresel Sendika üyesi IG BCE, on iki aylık sözleşme dönemi için yüzde 4,8'lik ücret artışı talep ediyor. Ayrıca, sendika, toplu sözleşmede “Demografi ve Çalışma Yaşamı Fonu” ile ilgili düzenlemeyi geliştirmek istiyor.

İşverenlerin düzenli katkısıyla oluşan fon, müzakerelerin önemli bir parçası. Fon, yaş yapısı ve vasıflılık değerlendirmesiyle işgücünde demografik değişim oluşturmayı ve farklı yaş gruplarındaki işçilere eğitim vermeyi amaçlayan araçların finansmanında kullanılıyor.

Federal düzeydeki görüşmelerden önce bölgesel düzeydeki dokuz görüşme girişimi de sonuçsuz kaldı. Almanya'da kimya sektörü istikrarlı ve güçlü olmasına rağmen, kimya işverenleri ücret artışlarının düzeyini düşük tutmaya çalışıyor ve henüz somut bir öneri getirmiş değiller.

İşverenlerin tutumunu protesto etmek amacıyla IG BCE önümüzdeki haftalar boyunca 300'den fazla yerde mitingler düzenleyecek.

IG BCE Yönetim Kurulu üyesi ve Başmüzakerecisi  Peter Hausmann şöyle diyor: "Hissedarlara kâr paylarını ve yöneticilere ikramiyelerini bol keseden öde, işçilere gelince birkaç kuruşu çok gör. İşverenlerin rüyası budur. Şimdi işyerlerinin kapılarında, sokaklarda ve meydanlarda baskıyı artıracağız. IG BCE üyelerinin hakları için savaşacak.”

IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan bu konuda şöyle dedi: “Alman kimya sektöründeki görüşmeler bütün dünyada üyelerimiz tarafından izleniyor. Bu dünya ölçeğinde sektördeki en büyük toplu sözleşmedir. Alman kardeşlerimizi destekliyoruz. Başarıya ulaşacaklarını biliyoruz.”

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı