• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Ambulansa taşeron şoför!

30.06.2015

Ambulansları artık taşeron şoförler kullanacak. Sağlık örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen uygulama 1 Temmuz’da yürürlüğe giriyor.

GÜLSEN CANDEMİR- gulsencandemir@birgun.net

Sağlık Bakanlığı 1 Temmuz’dan itibaren 70’e yakın ilde 112 ambulanslarının direksiyonunu şoförlere teslim etmeye hazırlanıyor. Hizmet alımı ihalesi ile İzmir’e 50, İstanbul’a 580, Ankara’ya 100 olmak üzere, toplamda 3 bin taşeron şoför alınacak. Ambulans çalışanı sağlık emekçileri ise sağlık alanındaki güvencesiz çalışmanın ve piyasa dayatmasının hızla ilerlemesinden ve deneyimsiz kişilerin işe alınacak olmasından kaygı duyduklarını dile getiriyor.

Ambulans sürücülük hizmeti alımı teknik şartnamesinde, şoförlerin en az lise mezunu, ilkyardım eğitimi almış, psikoteknik raporu bulunan ve daha önce servis hizmetinde çalışmış kişiler olması gibi şartlar aranıyor. Hizmet alımı ihalesi ile alınacak şoförlerin ne kadar süre hangi araçta çalışacağı belirtilmezken, herhangi bir sorunda ihaleyi alan şirketin iki saat içinde yeni bir şoför temin etmesi isteniyor.

TELEFON BAKACAKLAR

112 çalışanları, ambulansta üç sağlık çalışanının uyum içinde çalıştığını, hizmet alım ihalesi ile gelecek şoförün sağlıkçı olmadığı için hasta ile karşılaşma anında gerekli refleksleri gösteremeyeceğini, belki de hastadan rahatsız olacağını söylüyor. Hem kendilerini hem de hastaları zor günlerin beklediğini belirten çalışanlar, “İzmir’de şimdiden 19 hemşire ambulansta ihtiyaç yok denilerek çağrı merkezine alındı, şimdi telefonlara bakıyorlar. İş barışı her anlamda bozulacak. Sağlık sistemini iyice taşeronlaştırıyorlar. Başından beri bu uygulamaya karşı olduğumuzu ifade ediyoruz” diyor.

Kaynak: BirGün Gazetesi

http://www.birgun.net/haber-detay/ambulansa-taseron-sofor-83796.html