• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Ankara Şubemiz 1 Mayıs'ta Kolej Meydanı'ndaydı

02.05.2016

Ankara Şubemiz son dönemlerde yaşanan terör saldırılarına rağmen üyelerimizin yoğun katılımıyla Kolej Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamalarına katıldı.

Ankara Şube Başkanımız Şuayip Gül tarafından 1 Mayıs ile ilgili yapılan açıklama aşağıdadır:

Değerli Petrol-İş üyesi arkadaşlarım

1 Mayıs, insanca yaşamak ve daha güzel bir gelecek için çalışan, alınteri döken milyonlarca emekçinin mücadele günüdür. 1 Mayıs, emeğin sesini birlik ve dayanışma duygularıyla yükseltme günüdür.
       
1 Mayıs, gündüzünde sömürülmeyen, gecesinde aç yatılmayan bir dünyaya duyulan özlemin ortaya konacağı bir gündür.

Çok güzel bir ülkede yaşıyoruz. İklimiyle, doğal zenginliğiyle, insanlarıyla pırıl pırıl bir ülkemiz var. Bu ülkeyi yaşanacak hale getiren insanlarımız var. 

Biz biliyoruz ki, bu ülkeyi böylesine güzelleştiren insanların başında emekçiler, işçiler geliyor. Bu güzel ülkeyi berbat etmek isteyenler var mıdır? Vardır.

Evine giden emekçileri, yoksul insanlarımızı Ankara'nın göbeğinde kana bulayan teröristler yok mu? Var elbette. Peki bizim bu kandan beslenenlere bir çift sözümüz olmayacak mı? Olacak elbette.

Değerli Petrol-İş üyeleri,

Bu ülkenin asıl sahibi işçilerdir. Barajları, yolları yapan, enerji kaynaklarını bizim hizmetimize sunan, petrolü arayan, bulan, çıkartan, rafine eden taşıyan sadece işçilerdir. İşçilere saygı duymayan bir insan dünyanın en haksız kişisidir.

İşçiler bu ülkenin sahibidir dedik, ama, eğer işçiler kendi haklarına sahip çıkmazlarsa, kimse onlara bu haklarını kendiliğinden vermeyecek. Biz işçiler olarak ne istiyorsak onu kendi kendimize almamız gerekiyor.

Çünkü, dünyayı verseler hakkımızı ödeyemeceklerini bizler biliyoruz, ama, bugün Meclis'te yer alan iktidar partisi bizim büyük, büyük atalarımız döneminden kalan haklarımıza bile göz dikmiş vaziyette.

KIDEM TAZMİNATI hakkımızı biz adım adım 1936 yılından bu yana getirdik. Bu hakkı genç işçilerin elinden alıp FON'a devretmeye çalışıyorlar.

Eski işçiler tam vaktinde, istediği zaman emekli olabilecek ama, genç işçiler ne zaman EMEKLİ olacaklarını hayal bile edemiyorlar.
2002 yılından beri İşsizlik Sigortamız var. Hâlâ en fazla asgari ücret kadar ödeme yapıyorlar. Asgari ücret alana ise çok daha düşük ödüyorlar.

Bizi taşeron diye, müteahhit diye, sözleşmeli diye ayırdılar, bir kadroyu çok görüyorlar. Kadrolu çalışana da yoksulluk sınırının altında bir ücrete mecbur ediyorlar.

İnsan haklarının temelinde her insan hür doğar, hür yaşar, hür ölür demektedir. Bunlar ise, bizi alınır satılır bir mal gibi KİRALIK İŞÇİ yapmak istiyorlar.

Petrol-İş Ankara Şubesi olarak 1 Mayıs'ta genel taleplerimizin yanında siz üyelerimizin işyerlerinde yaşanan sorunlarını dile getirmek, tavrımızı ortaya koymak ve örgütlülüğümüzü güçlendirmek amacıyla bir araya gelmiş bulunuyoruz.

İki önemli enerji KİT'i olan TP ve BOTAŞ'ta yeniden yapılandırma adı altında özelleştirme planları yapılmaktadır. Bu planlar ile bu iki stratejik kuruluş, özelleştirmeye hazırlanmakta ve zayıflatılmaktadır.

TP'de “Bütünsel Dönüşüm Programı” ile istihdam güvencesizleştirilmek ve TP'nun özel sektör mantığıyla yönetilmek isteniyor. Hizmet alımlarını arttıracak, istihdam güvencemizi ortadan kaldıracak bu program durdurulmalıdır! TP'nun halka arz yoluyla özelleştirme planından vazgeçilmelidir!

BOTAŞ'ta ise 4646 Sayılı Yasa'da yapılmak istenen değişiklik tasarısına karşı çıkıyoruz. Bu tasarı, BOTAŞ'ı böl-parçala-özelleştir düzenlemesidir. Yapılması gereken bu iki enerji KİT'inin derhal birleştirilmesi ve kamuda entegre yapının sağlanmasıdır.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği sorunları ile gündemde olan MKE Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda, kötü çalışma koşullarından kaynaklanan sorunlar her geçen gün artmaktadır.

Ayrıca, işçilerimizin özlük haklarına ilişkin sıkıntılar sürmektedir. Ağır ve yıpratıcı bir mesai yapan MKE işçisinin itibari hizmet kapsamına alınması gerekmektedir. MKE'de gerekli önlemler alınmalı, işçinin sorunlarına duyarlı bir yönetim anlayışı benimsenmelidir.

Özel sektör işyerlerimiz Mehmetçik Vakfı, Benlioğlu Akaryakıt, Alpla ve Pak-Pen'de ise işyerindeki sorunlarımızı aşmak ve yeni kazanımlar elde etmek için verdiğimiz mücadele sürmektedir. Hayat şırınga’da örgütlenme süreci tamamlanmış olup, Hukuki süreç beklenmektedir.

Yine örgütlenme mücadelesi verdiğimiz Pan-plast'ta tüm işçi düşmanı baskılara karşı Hukuki süreç  devam etmekte olup, Örgütlenmenin tamamlanması için Petrol-iş Sendikası olarak gereği yapılacaktır.

Değerli arkadaşlar,

“Kıdem Tazminatı Bizimdir” demek için, “İşsizlik Sigortası işçiye aittir, yönetimi bize devredin” demek için,“Tüm çalışanlara ayrımsız, güvenceli, tam zamanlı kadro hakkı” demek için,“Kiralık işçi olmayacağız” demek için, “Makul zamanda emeklilik hakkı istiyoruz” “Özelleştirmelere hayır” demek için, ALANLARA ÇIKIP NE İSTİYORSAK TALEP EDECEĞİZ.

1 MAYIS işçinin, emekçinin en küresel bayramıdır.

Dünyanın her yerinde bütün ezilenler, yoksullar, sömürülenler ve işçiler aynı günde alanlara çıkarlar. Haklarını isterler.

Ankara Şube olarak tüm işyerlerimizdeki örgütlü gücümüzü ortaya koymak için 1 Mayıs alanındayız!

Haklarımızı savunmak, güvenceli çalışmak ve daha iyi bir gelecek için 1 Mayıs alanındayız!

YAŞASIN 1 MAYIS diyeceğiz.
İŞ EKMEK YOKSA BARIŞ DA YOK diyeceğiz.
KIDEM TAZMİNATINA DOKUNAMAYACAKSINIZ diyeceğiz.
KİRALIK İŞÇİ OLMAYACAĞIZ diyeceğiz.
YAŞASIN İŞ EKMEK ÖZGÜRLÜK MÜCADELEMİZ.

Petrol-İş Sendikası
Ankara Şube Yönetim Kurulu Adına
Şuayip Gül
Şube Başkanı

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı