• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Ankara Şubemizden Soma Anması

14.05.2015

Ankara şubemiz 13 Mayıs Çarşamba günü, Soma'da yaşanan iş cinayetinin yıl dönümü nedeniyle Ankara Madenci Anıtı önünde yapılan anmaya katıldı. Anmada Ankara şube yönetimimizin yanı sıra Tümtis, Tekgıda-İş ve Tez-Koop-İş Sendikası da yer aldı.

Ankara şube yaptığı açıklama ile Soma davasının takipçisi olduklarını belirtti. Açıklamanın tam metni aşağıdaki gibidir: 

 

Ülkemiz tarihinin en büyük maden faciası ve iş cinayetinin üzerinden tam bir yıl geçti. 301 madenci kardeşimizi kaybettiğimiz Soma faciasının ardından duyduğumuz acı hâlâ taze. Yitirdiğimiz işçi kardeşlerimize rahmet, ailelerine bir kez daha başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Soma'da bir yıl önce yaşanan kaza değil cinayettir. Soma'daki büyük facia, ülkemizde yıllardır sürdürülen özelleştirme politikalarının, yaygınlaştırılan taşeronlaştırma uygulamalarının ve işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunu bir maliyet unsuru olarak gören anlayışın acı bir sonucudur.

Soma'da yaşananlar, faili belli bir cinayettir ve sermaye yanlısı ekonomik politikaların iflasının ve ülkemizi bir emek cehennemine dönüştürdüğünün kanıtıdır. Soma'daki cinayet, sermayenin daha fazla kâr etmek için, verimliliğin arttırılması ve rekabet gücü kazanmak adına işçinin hayatını hiçe sayarak başvurduğu tüm uygulamaların büyük bir suç olduğunu ortaya koymaktadır.

Yüzlerce işçi kardeşimize mezar olan o maden, özelleştirilen ocaklardan birisidir. Ayrıca maden işkolunda, taşeronlaştırma uygulamaları yoğun bir şekilde uygulanmaktadır. Aynı nedenle madenlerde kayıt dışı istihdam yaygınlaşmış, güvencesizleşme artmış ve insani olmayan çalışma koşulları hakim hale gelmiştir. Türkiye ölümlü maden kazalarında dünyada ilk sıraya yerleşmiştir.

Yıllardır iş cinayetlerine karşı ve madenlerdeki sorunlara ilişkin uyarılarını dile getiren, görüşlerini belirten sendikalar, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının sesine kulak tıkayanlar da Soma faciasından sorumludur. İşçinin hayatı üzerinden maliyet hesabı yapan işverenler üzerinde, gerekli yaptırım ve denetim mekanizmalarını çalıştırmayan yetkililer de aynı derecede sorumludur.

Faciaya zemin hazırlayan uygulamalar ve sorumlular belliyken, adalet daha fazla gecikemez. Geçtiğimiz ay başlayan Soma davası, ölen madencilerin yakınları daha fazla mağdur olmadan sonuçlandırılmalı, sorumlular bir an önce cezalandırılmalıdır. Sendikamız, bu davanın takipçisidir.

Petrol-İş Sendikası, iş cinayetlerinin nedeni olan güvencesizleşme, özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarına karşı yıllardır mücadele etmektedir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda etkin çalışmalar yapmakta ve sendikal politikalarının merkezine bu konuyu yerleştirmektedir.

Ankara Şubesi olarak başta örgütlü olduğumuz ve iş cinayetinde iki üyemizi yitirdiğimiz MKEK Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda olmak üzere işçi sağlığı ve iş güvenliği koşullarının düzeltilmesi için mücadele verdik. Yaşanan iş cinayeti öncesinde başlattığımız girişimler ve verdiğimiz mücadeleyi halen sürdürmekteyiz.

Biliyoruz ki, işyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda gerekli önlemler alınmadığı, etkin bir denetim mekanizması kurulmadığı ve sermayenin kâr hırsı dizginlenmediği takdirde, Soma ne ilk ne de son olacaktır.

Petrol-İş Sendikası Ankara Şubesi olarak bir kez daha bir yıl önce kaybettiğimiz işçi kardeşlerimizin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

Petrol-İş Sendikası
Ankara Şube Başkanı
Şuayip Gül

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı