Arjantin'de İşçiler Toplu İşten Çıkarmalarla Karşı Karşıya

09.02.2016

Arjantin'de hem kamu sektöründeki hem özel sektördeki işçiler toplu işten çıkarmalarla karşı karşıya. IndustriALL Küresel Sendika şirketlerin önlem olarak başvurduğu bu uygulamaya karşı çıkıyor ve hükümeti işçi haklarına saygı gösterilmesini sağlamaya çağırıyor.
Kevingston şirketinin ülke içinde giysi üretimi yapmaya son vereceğini ve ithalata başlayacağını açıklaması üzerine, giyim sektöründe 60 işçi işini kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı. İşçiler işten atılma tehdidine eylemle yanıt verdiler.

Kevingston'a giysi üreten Felsom'daki işçiler kararı protesto etmek için sokaklara döküldü. IndustriALL'a bağlı terziler sendikası UCI'nin genel sekreteri Heraldo Mage şu açıklamayı yaptı:

“Kevingston'a karşı başarılı bir gösteri düzenledik. Şirket işi başka şirketlere verdi, ama kriz gelip çatınca, ücret vb hiçbir ödeme yapmadan o şirketlerle bağlantısını kesmeye çalıştı. Gösterimiz şirketi sorumluluğunu kabul etmeye ve tüm haklarını tanıyarak bu işçileri kendi işgücüne katmaya zorladı.”

Petrol sektöründeki şirketlerin temsilcisi olan odanın (CEOPE) sektördeki kriz nedeniyle Neuquén şehrinde 5.000 işçiyi işten çıkarmak için hükümetten izin istemesi üzerine, petrol sektöründeki işçiler de eylem hazırlığı içinde.

IndustriALL'a üye Petrol Gaz ve Biyoyakıt İşçileri Federasyonu'nun genel sekreteri Alberto Roberti şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu aşamada, toplu işten çıkarma ihtimali dolayısıyla, sendikalar eylem hazırlığında. Şimdiye kadar hiçbir işçinin işten atılmamış olması iyi haber. Şirketlerin bunu yapamayacakları kanısındayım. Ne var ki bekleme halindeyiz ve durumdan çok kaygılıyız.”

Birçok sendika sektör düzeyindeki ücret müzakere forumlarında görüşmeye hazırlanıyor, ama istihdama öncelik veriyor.Metal işçilerinin sendikası UOMRA'nın uluslararası ilişkiler sekreteri Eduardo Paladín şu açıklamayı yaptı:

“Sendikaların güvenilir verilerine göre, özel sektörde, 20.000 ila 24.000 iş muallakta. Metal sektöründe çok az iş kaybı oldu. UOMRA müzakerelerde ücretlerin satın alma gücünü korumaya çalışırken, istihdam düzeylerini korumaya öncelik verecek.”

Öte yandan, Aralık ayında hükümet sözleşmeleri yenilemeyeceğini açıklayınca, 28.000 kamu sektörü işçisi işini kaybetti. Kamu hizmeti çalışanlarının sendikası ATE soruna müdahale etti ve 5.000'den fazla işçinin işe iadesini sağladı.
Güney Amerika Sendikalar Konfederasyonu TUCA, Arjantin hükümetinin uyum politikası adı altında uyguladığı baskı ve işten atmalara karşı çıkıyor ve “hükümetin son yirmi yılda kazanılmış işçi haklarını gasp ettiğini” belirtiyor.

IndustriALL'un Latin Amerika ve Karayipler Bölge Sekreteri Jorge Almeida, Arjantin'deki son durum konusunda şu açıklamayı yaptı:

“IndustriALL Küresel Sendika Arjantin'deki durumu yakından izliyor ve işi, ücreti ve insana yakışır çalışma koşulları için mücadele veren üyelerine dayanışma sağlamaya hazırdır.”

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...