• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Partilerin gözü 5 milyon asgari ücretlide

ASGARİ REKABET

CHP ve HDP'yi asgari ücret için verdiği nedeniyle eleştiren AK Parti de üç çocuklu asgari ücretliden vergi alınmayacağı sözünü seçim beyannamesiyle verdi.

24.04.2015

Asgari ücret siyasi partilerin tümünün seçim beyannamelerinde kendine yer buldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek CHP'nin vergi muafiyeti getirileceği ve bin 500 liraya çıkartacağını açıkladığı asgari ücret vaadi için “işçiye zulüm” derken, AK Parti'nin beyannamesinde de üç çocuklu asgari ücretliye vergi muafiyeti sözü yer aldı. AK Parti ayrıca bu yıl ocakta yaptıkları asgari ücret zammıyla Temmuz 2015'te net asgari ücretin bin lirayı aşacağını da beyannamesinde hatırlattı. HDP de asgari ücretin bin 800 liraya çıkarılacağını ve vergiden muaf tutulacağını vaat etti. Türkiye'de halen asgari ücret net 949 lira olarak uygulanıyor. AK Parti diğerlerinin aksine ücrette artıştan bahsetmezken vergilerle ilgili sözler verdi. AK Parti beyannamesinin “Sosyal Koruma ve Yoksullukla Mücadele”  başlığı altında değerlendirilen asgari ücrete ilişkin önce, “2002'den bu yana asgari ücret artış oranı enflasyonun üzerinde gerçekleşmiştir. 16 yaş ayrımını 2014 yılında kaldırdık. Ücretlerde de önemli iyileşmeler sağladık. Net asgari ücret reel olarak 2002-2014 yılları arasında yüzde 61.6 oranında artış kaydetti. Net ele geçen ortalama memur maaşlarını ise aynı dönemde reel olarak yüzde 48,3 oranında arttırdık” saptaması yapıldı.

TEMMUZDA 1000 TL

“Net asgari ücret yüzde 415 artarak 949 TL'ye yükselmiştir. 2015 yılının ikinci yarısında net asgari ücret 1000 TL'yi aşacaktır.” bilgisi de verilen beyannamede asgari ücrete ilişkin şu vaat de yer aldı: “2008'de uygulamaya koyduğumuz asgari geçim indirimi uygulaması ile dört çocuk sahibi bir asgari ücretli üzerindeki gelir vergisi yükünü sıfıra düşürdük. Bu uygulamadan önce bu yük yüzde 12.8 idi. Üç çocuklu asgari ücretlinin gelir vergisi yükünü de sıfıra indirmeyi hedefliyoruz.”

Şimşek Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin Meclis'teki sergisini gezerken CHP'nin seçim vaatlerini eleştirerek, “Asgari ücret ülke geliştikçe artacak. Ama şimdi özel sektörün kesesinden asgari ücreti, 'bin 500 liraya çıkardım' dediğiniz zaman; siz işçiye en büyük zulmü yapmış oluyorsunuz. Niye? Ya işçi kayıt dışı çalıştırılacak. (bir de kayıt dışıyla mücadele edeceklermiş) ya da siz muhtemelen o işçilerin işten atılmasına neden olacaksınız” demişti.

Turan YILMAZ

Kaynak: Hürriyet Gazetesi

 

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı