• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Bandırma Şube Bor Madenlerinin Özelleştirilmesine Karşı Eylem Yaptı

16.10.2014

Petrol-İş Sendikası Bandırma Şubesi, bor madenlerinin özelleştirilmesine karşı 15 Ekim Çarşamba günü saat 17.00'de bir eylem düzenledi. Eylem dahilinde ilk olarak şehrin girişindeki köprünün üzerine özelleştirme karşıtı bir pankart asıldı. Ardından endika binası önünde toplanan üyeler buradan Bandırma Cumhuriyet Meydanı'na  yürüyerek bir  basın açıklaması gerçekleştirdiler. Bandırma Şube Başkanı İsmail Kayan'ın basın açıklamasını okumasını ardından özelleştirmeye karşı bir imza kampanyası başlatıldı. Kampanya dahilinde açılan stand 22 Ekim'e kadar açık kalacak.

Bandırma Şube Başkanı İsmail Kayan'ın yaptığı basın açıklaması aşağıdaki gibidir:

Maliye Bakanı Sn. Mehmet Şimşek'in medyaya yapmış olduğu açıklamalarıyla ilgili Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğüne ait olan Sülfürikasit ve Borikasit fabrikalarının özelleştirileceği kamuoyunca öğrenilmiş bulunmaktadır.

2001 yılında o zamanki adıyla Eti Bor İşletmeleri Genel Müdürlüğü olan kurumu blok satış yöntemiyle özelleştirmek istediler. Konulan tepki ile bu girişimden vazgeçildi. Fakat hükümet bu ısrarından vazgeçmedi. 2012 yılında  2840 sayılı yasada değişiklik yapılarak 3. şahıslara devir yöntemini kullanarak satış yapmak istediler. İlgili sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin gerek diyalog süreci, gerek eylemlilik süreci ile geri püskürtüldü. Sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin isteği doğrultusunda 2840 sayılı yasa aynen kaldı. Ancak, nedendir bilinmez! Yasa hala meclis genel kurulundan geçmedi. Bu da yetmemiş gibi 4734 sayılı kamu ihale kanununda değişiklik yaparak Arge birimlerine hizmet alımı yapmak istediler. Sendikamızın girişimi ile bu kanun değişikliği dava edildi. Danıştay 13. Daire bizi haklı bularak yürütmeyi durdurma verdi. Artı, Arge ile beraber kırma, eleme ve ayıklama işçiliğini hizmet alımı yapamazsınız dedi. İşveren bu karara itiraz etti. Danıştay İdari Davalar Kurulu bu itirazı reddetti. Yani; kırma, eleme, ayıklama ve Arge çalışmalarını hizmet alımı yöntemiyle yapamazsın, Bor Enstitü ile beraber çalışabilirsiniz dedi.

Şimdi geldik günümüze Mübarek Kurban bayramının 3. günü sanki insanlara bayram yaşatmamak ister gibi Maliye Bakanı Sn. Mehmet Şimşek' in açıklamaları kamuoyunda paylaşıldı. Özelleştirilmek istenen kurumlar içerisinde örgütlü olduğumuz BOTAŞ'ın iletim hatlarının satılması, TPAO Halka  arzı ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğüne Bağlı Sülfürikasit ve Borikasit  fabrikalarının özelleştirilmesi gündeme geldi. Sülfürikasit fabrikasının ve Borikasit fabrikasının 2840 sayılı yasada bor madenlerinin devlet adına eti maden işletmeleri genel müdürlüğü yürütür, Yasa hükmünde olmamasına  rağmen  Sülfürikasit'in Asitborik üretiminde ham madde olmasına rağmen böyle bir girişimin neden yapıldığı tarafımızca araştırıldı.

Sülfüriasit'in ham maddesi pirit  işletmelerinin sahibi olan ilgili firma 2015 yılında pirit vermeyeceğiz diyor. Halbuki bu işletme daha önce Eti Maden'in elinde olan Kastamonu Küre'dedir ve özelleştirme ile ilgili firmaya geçmiştir. Şimdi ilgili firma diyor ki; ben Asit fabrikası kuracağım, hükümet kanadı da yeni fabrika kurmana gerek yok, Bandırma'da Sülfürikasit fabrikası var onu sana verelim diyor. Devletin malı, kime neyi veriyorsun. Kaldı ki, bugün Sülfürikasit fabrikasını alacak olan firma aynı zamanda Asitborik fabrikasını istiyor. Biz “Petrol-İş Sendikası olarak diğer kardeş sendikalar ve sivil toplum örgütleri ile daha önce oynanmak istenen bu oyunları bozduk” bütün çalışanlarımız ve Bandırma halkı ile beraber bu oyunu yine bozacağız. Cesedimizi çiğnemeden bir Allah'ın kulu giremez. Bütün Bandırma halkını bu haklı mücadelemizde yanımızda olmaya çağırıyoruz.

 

Saygılarımızla,

Petrol-İş Sendikası
Bandırma Şube Yönetim Kurulu Adına
Şube Başkanı
İSMAİL KAYAN