• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Bandırma Şubemiz 1 Mayısı Bandırma'da Kutladı

02.05.2017

Bandırma Emek Platformu tarafından hazırlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı coşkuyla kutlandı.
Türk-İş - DİSK - KESK'in yanı sıra CHP - ADD - ÖDP gibi siyasi partilerin destek verdiği kutlamalar saat 12.00 de İDO iskelesi önünden başladı. Kutlamalara CHP Milletvekili Mehmet Tüm, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza ve eski milletvekili Sedat Pekel katıldı. Cumhuriyet Meydanı'na kadar Bandırma Petrol-İş Sendikasının önderliğinde kortej sloganlar eşliğinde yürüdü. Cumhuriyet meydanında Emek platformu saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Emek Platformu Dönem sözcüsü Bandırma Şube Başkanımız İsmail Kayan tarafından ortak hazırlanan metin okundu.

Metnin tamamı aşağıda yer almaktadır;

BASINA VE KAMUOYUNA

Biz işçi'yiz, biz köylü'yüz, biz çiftçi'yiz, biz memur'uz, biz emekli'yiz, biz öğrenci'yiz, biz Türkiye'yiz.
Bugün bizim bayramımız. 1 Mayıs Emek, Mücadele ve Dayanışma günümüz kutlu olsun. Alanlara hoşgeldiniz.
Biz Ülkemizi seviyoruz. Biz ayrımcılığa, bölücülüğe ve dayatmalara karşıyız.

 

Bizim sorunlarımız var. Bizim sorunlarımızın ülkenin sorunları olduğunu düşünüyoruz. Bizim geçim sorunumuz var, bizim Varlık fonu sorunumuz var, emeklilerin geçim sorunu var, eğitimin ve sağlık sisteminin paralı olması gibi sorunlarımız var, sorunlarımızı ve taleplerimizi haykırmaya geldik.
Eğitim sisteminde; okullar da ve üniversiteler de eğitim emekçilerine yönelik olarak başlatılan soruşturma, sürgün, baskı ve cezaların en yoğun olduğu dönemlerden geçiyoruz.
Başta eğitim hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlükler konusundaki ilkeli ve kararlı duruşundan yıllardır taviz vermeyen eğitim emekçileri kimi zaman tamamen iktidarın denetimine giren  yargı ve hukuk kıskacına alınarak cezalandırılmak, kimi zaman da tamamen siyasi talimatlar ile sürgün kararları verilerek yıldırılmak istenmektedir.

 

Bizler cumhuriyetin laik demokratik ve eğitim politikalarının yaşama geçirilmesini istiyoruz.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bizlere emanet ettiği LAİK, ÇAĞDAŞ, DEMOKRATİK CUMHURİYET daima yükselecek ve ebediyyen yaşatılacaktır.

Eğitim sistemindeki çürümeyi hızlandıran 4 + 4 + 4 dayatmasından derhal vazgeçilmelidir.
Atanamayan öğretmenlerin ataması yapılmalıdır.
Sağlık sistemindeki paralı düzene son verilmelidir.
Çalışanların özlük hakları tekrar düzenlenmelidir.

Toplumun işsizlerden sonra en mağdur olan kesimi emekliler örgütsüz bırakılmak istenmiş, örgütlenme yolları kapatılmaya çalışılmış, kenarda köşede ölümü beklemeleri istenmiştir. Ancak emekliler kendilerine biçilen ve reva görülen bu düşünceyi reddetmiş, özgürlük ve demokrasi mücadelesinden emekli olmamışlardır. İlk etapta promasyon talebi kazanılmıştır. Şimdi de 1 Mayıs ta taleplerini haykırmaktadırlar.

Bir Varlık Fonu kurdular; Adı Varlık, kendisi yokluk fonu olacaktır. KİT'lerden çıkarılıp Varlık fonuna aktarılan kurumlar Hazineye temettü ödemeyi kesecekler, Varlık fonuna aktaracaklar. Varlık fonuna gelecek paranın nereden geleceği belli. Fakat, nereye harcanacağı belli değil.

Diyorlar ki;
  Yol, köprü, Kanal İstanbul yapacağız. Yol'a köprü'ye karşı değiliz. Mevcut sistemde de yapıyorsun. Ancak amaç farklı. Bu kurumlar ipotek gösterilerek kredi alınacak. Krediyi ödeyemediğin zaman bu kurumlar satılacak. Endişemiz budur. Bundan dolayıdır ki Varlık fonuna karşıyız.

2017 Dönemi Kamu toplu iş sözleşmeleri 1 Ocak'tan itibaren başlamıştır. İnsanca yaşanabilir bir ücret talep ediyoruz.

Kıdem Tazminatı Fonu kuracağız. Bu fondan herkez tazminatını alacak diyorlar. Biz fonların ne anlama geldiğini biliyoruz. Kıdem tazminatında gerileme olursa GENEL GREV sebebidir diyoruz. Anlamıyorlar.. Mevcut  yasaya ilave edersin kendi isteği ile ayrılan işçide tazminatını alır dediğinde sorun çözülür. Ama amaç başka. Onu sermayeye peşkeş çekeçekler.

Türkiye maşallah taşeron cenneti oldu. Kadroya alacağız dediler fos çıktı. Taşeronda çalışan bir arkadaşımız 1.600 TL maaş alıyorsa 500 TL de taşeron firma alıyor. Diyoruz ki; Taşeron firmaya vereceğin parayı işçiye ver ve kadroya al. Yok olmaz. Neden yandaş taşeron firmalar ihya ediliyor.

Ancak taşeronda çalışan arkadaşlara da iki çift lafımız olacak. Sizin mücadelenizi veriyoruz. Lakin sizler alanlarda yoksunuz. Korkmayın bizler sizleri sonuna kadar savunuruz.

Çok değerli emekçi ve emek dostu arkadaşlarımız.

Bizler sorunlarımızı dile getirip taleplerimizi haykırmaya devam edeceğiz.

Sen yoksan eğer, bir eksiğiz.

Yaşasın 1 Mayıs Emek, Mücadele ve Dayanışma günü bayramımız kutlu olsun.. Saygılar, Sevgiler....

         İsmail KAYAN
Bandırma Petrol-İş Sendikası Şube Başkanı
Bandırma Emek Platformu Dönem Başkanı

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı