Bandırma Şubemiz Kamu Kurumlarının Varlık Fonuna Devredilmelerine Tepki Gösterdi

01.03.2017

Bandırma Şube Başkanımız İsmail Kayan bugün düzenledikleri imza kampanyası ve basın açıklaması ile Etibank’ın hükümet tarafından “Varlık Fonuna” devredilmesine tepki göstererek basın açıklamasında bulundu. Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza başta olmak üzere, sivil toplum örgütleri, sendikalar, işçiler ve vatandaşların katıldığı imza kampanyası ve basın açıklamasında hükümetin Etibank’ı Varlık Fonu'na devretmesine tepki göstererek, bu kararı geri çekmelerini istedi.

Bandırma Şube Başkanımızın yaptığı basın açıklamasının tam metni aşağıda yer almaktadır;
ETİBANK , Varlık Fonundan Çıkartılmalıdır;

“Maalesef Hükümet bu kararından önce de Etibank’ı özelleştirmek istemiş ancak buna direnerek bu kararlarından vazgeçmişlerdi.
Ancak bizi özelleştirmeyi başaramayanlar bugün Türkiye’de tek bor üreticisi Etibank’ı Varlık Fonuna devrederek, özelleştirme adına ilk adımı atmıştır. Dün olduğu gibi bu günde haklı mücadelemizde direneceğiz. Etibank’ın özelleştirilmesine, varlık fonuna devredilmesine Bandırma olarak karşı olduğumuz gibi haklı mücadelemizi sonuna kadar savunacağız.
Bu konuda burada başlattığımız imza kampanyası, yaptığımız basın açıklaması ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Makamına mektup yazarak, imzaları ulaştıracağız. Etibank’ın varlık fonuna devrine karşı olduğumuz gibi, işyerimizin varlık fonundan çıkartılması için mücadelemize devam edeceğiz “dedi.

Bandırma Şube Başkanımız İsmail Kayan’ın Cumhurbaşkanlığına Yazdığı Mektup;

TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMINA

Sayın Cumhurbaşkanımız;

Eti Maden İşletmeleri, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul, TÜRKSAT Uydu Haberleşme, Kablolu TV İşletme AŞ, Türk Telekom, THY, Ziraat Bankası ve Halk Bankası hisseleri 2 Ocak 2017 tarihli 684/9 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye dayanan 5.2.2017 tarihli 9756 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye Varlık Fonu AŞ’ye devredilmiştir.

Dünya genelinde, ülkelerin kurdukları Varlık Fonları, ülkedeki gelir/bütçe fazlasını yönetmek/kullanmak amaçlıdır. 420 milyar dolara yaklaşan dış borcumuz varken ve ekonomi, görebildiği en durgun ve kötü dönemini yaşarken, ülkede fazla değil, eksikler varken kurulan Varlık Fonu’na, ülkenin en değerli kuruluşlarının ve arazilerinin devri, ister istemez kuşku yaratmaktadır.

Ayrıca, bu devirle birlikte Türkiye’nin Denetim Kurulu olarak değerlendirebileceğimiz Sayıştay bile devre dışı bırakılıyor. Tamamen dokunulamaz ve denetlenemez biçimde oluşturulan Varlık Fonu ile birlikte özelleştirilmesi mümkün olmayan kurumlara da (Bor, Toryum, Uranyum madenlerinin devlet eliyle işletilmesini sağlayan 2840 Sayılı Yasa devre dışı kalacak) özelleştirme yolu açılmış olacak. Bu kuruluşların gelirleri, mal varlıkları, binaları, arsaları ve işletmeleri özelleştirme yoluyla özel şirketlerin eline geçecek!
En önemlisi de bu kurum ve kuruluşların varlıkları özelleştirilirken Kamu İhale Yasası kapsamı dışında davranılacak olması. Bu durum, Fon aracılığıyla gerçekleştirilecek özelleştirmelerin tümünün şaibeli olmasına yol açacak.

Bizler, ülkemizin çıkarını ve vatan topraklarımızı kendi çıkarlarımızdan önde tutuyoruz. Ülkeye istihdam sağlayan bu kuruluşların devrine karşı olduğumuzu haykırarak söylüyoruz. “Bor tuzları Uranyum ve Toryum madenlerinin aranması ve işletilmesi devlet eliyle yapılır” yasa hükmünün korunmasını ve yeni icat edilmiş olan baypas yöntemlerinden vazgeçilerek ülkemizin kamusal değerleri olan başta Eti Maden İşletmeleri olmak üzere, TPAO, BOTAŞ, PTT gibi tüm diğer kurum ve kuruluşların Türkiye Varlık Fonu’ndan çıkarılmasını talep ediyoruz.