• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

MKEK'de Patlama:

Bir Kez Daha Facianın Eşiğinden Dönüldü

19 Şubat Perşembe günü Petrol-İş Sendikası Ankara şubesine bağlı MKE Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası NGL Atölyesi'nde, barut pişirme sırasında patlama meydana geldi. Üyelerimiz Mustafa İlhan, Mevlüt Demirci ve Bahattin Topcu hafif şekilde yaralandı. Arkadaşlarımızın tedavileri hastanede devam ediyor.

20.02.2015

Ankara Şube Yönetim Kurulu adına Şube Başkanı Şuayip Gül'ün açıklaması aşağıdaki gibidir:

 

19 Şubat 2015 Perşembe günü örgütlü olduğumuz MKE Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası NGL Atölyesinde Barut pişirme sırasında patlama meydana gelmiş, ve üyelerimiz Mustafa İLHAN, Mevlüt DEMİRCİ ve Bahattin TOPCU hafif yaralanmıştır. Arkadaşlarımızın tedavileri hastanede devam etmektedir.

Elmadağ'da, büyük bir facianın eşiğinden dönüldü. Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'na (MKEK) bağlı Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda dün akşam saatlerinde bir patlama meydana geldi. Fabrika içerisinde NGL atölyesinde gerçekleşen patlama sonucunda Mustafa İLHAN, Mevlüt DEMİRCi ve Bahattin TOPCU’YA acil şifalar diliyoruz.

Soma faciasıyla birlikte iş cinayetlerinin artık ciddi bir toplumsal sorun haline geldiği apaçık ortadadır. Önlenebilir nitelikte olan iş kazalarında yaşanan ölümlerin her biri, aslında birer cinayettir. Soma'da yaşanan facia nasıl göz göre göre geldiyse, dün MKEK Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikamızda gerçekleşen patlama da geliyorum demiştir.

Aynı atölyede 20 Mart 2013 tarihinde gerçekleşen patlama sonucu üyelerimiz Hakan Akbaş ve Sabri Salman hayatını kaybetmiştir. Bu patlamadan kısa bir süre sonra ise fabrikada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na (ÇSGB) bağlı iş müfettişlerinin denetimlerini sürdürdüğü bir sırada, 25 Haziran 2013 tarihinde can kaybına neden olmayan bir patlama daha gerçekleşmiştir.

Petrol-İş Sendikası olarak, geçen yıl o patlamalar yaşanmadan önce Fabrikadaki kötü çalışma koşulları ile işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarına ilişkin defalarca uyarılarda bulunulmuştur. Gerek Şubemiz gerekse de Genel Merkezimiz düzeyinde, fabrikadaki sorunların giderilmesi hususunda Çalışma Bakanlığı, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu ve Fabrika yönetimi nezdinde çeşitli girişimlerimiz olmuştur.

Öyle ki, bu uyarılarımızı ve taleplerimizi, yaptığımız eylemlerle duyurmaya çalıştık.
 

Geçen yıl iki üyemizi kaybettiğimiz patlamanın yaşanmasında sorumluluk, tüm bu uyarılarımıza karşın gerekli önlemleri almakta geciken yetkililerindir. Alınacak hiçbir önlemin maliyeti, insan hayatından değerli olamaz!

Ne fabrika ne de kurum yöneticileri, ağır bürokratik işleyişi bahane ederek sorumluluklarından kaçamaz!

Bir kamu kuruluşunda işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda noksanların ve ihmallerin hiçbir haklı gerekçesi olamaz!

Biz, Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda örgütlü sendika olarak sorumluluklarımızın farkındayız. Bu bilinçle, işçi sağlığı ve iş güvenliği başlığındaki mücadelemizi geçen yıl yaşanan patlamaların ardından daha da yoğunlaştırdık, konunun takipçisi olduk.

Ancak dün yaşanan patlama, fabrikadaki eksikliklerin birçoğunun varlığını koruduğunu ve eski teknik altyapının her an yeni facialara davetiye çıkardığını gösterdi.

Fabrikadaki 19. yüzyıl şartlarını aratmayan çalışma koşulları ve eskimiş teknoloji, ülkemizin savunma sanayisinin en önemli kuruluşu olan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'na yakışmamaktadır.

Yetkililere buradan bir kez daha soruyoruz;

Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda üyelerimizin sağlıklı ve güvenlikli bir şekilde çalışabilmesi için daha kaç patlamanın yaşanması, kaç işçinin ölmesi gerekmektedir?

Parlayıcı ve patlayıcı ortamda üretim yapılan bu fabrikadaki sorunlara ilişkin hükümeti, ilgili Bakanlıkları, kurum ve fabrika yönetimini hemen harekete geçmeye çağırıyoruz.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri derhal alınmalı, fabrika yeni yatırımlarla modernize edilmelidir!

Fabrikada yeni iş cinayetlerinin yaşanmaması ve eksikliklerin giderilmesi noktasında Sendika olarak kararlı tavrımızı sürdüreceğiz. Bu doğrultuda, bugün olduğu gibi, eylemlilik dahil her türlü mücadelenin içerisinde olacağız.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Petrol-İş Sendikası
Ankara Şube Yönetim Kurulu adına
Şuayip GÜL
Başkan

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı