• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Genel Başkanımız Bandırma'da Bor’un Geleceği ve Özelleştirme Süreci paneline katıldı:

Borlara sahip çıkmak, ülkeye sahip çıkmaktır

24. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti, Kültür ve Turizm Festivali kapsamında gerçekleştirilen‘ “Bor’un Geleceği ve Özelleştirme Süreci’’ adlı panelde uzmanlar konuya ışık tuttu. Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın panelde yaptığı konuşmada “Borlara sahip çıkmak, ülkeye, demokrasiye, özgürlüklere sahip çıkmaktır.’’ dedi.

10.06.2013

“Borun Geleceği ve Özelleştirme Süreci’’ konulu panel, Bandırma’da Hayal Çay Bahçesi'nde yapıldı.  Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Besleme'nin moderatörlüğünü yürüttüğü  panele, konuşmacı olarak Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Dündar Çağlan ve Maden Mühendisleri Odası  Başkanı Mehmet Torun katıldı.

Katılımcılar arasında Genel Mali Sekreterimiz İbrahim Doğangül ve Bandırma Şube Başkanımız İsmail Kayan, Bandırma Şubemizde örgütlü üyelerimiz de vardı.

Panelde önce Jeoloji Müh. Odası Başkanı Dündar Çağlan söz aldı.  Bor konusunun ülke meselesi değil dünya meselesi olduğuna dikkat çekerek yapılmak istenen talanın Osmanlıdan günümüze uzanan hikayesini anlattı. Çağlan yasada yapılan değişikliklerin, borların özelleştirilmesinin yolunu açmaya yönelik olduğunu belirttikten sonra, Türkiye’nin 84 milyon ton ile dünyadaki bor rezervinin yüzde 72’sine sahip bulunduğunu, başta bor olmak üzere yer altı kaynaklarımızın gerçek sahibinin halkımız olduğunu sözlerine ekledi.

Madenler halkındır

Daha sonra söz alan  Maden Mühendisleri Odası  Başkanı Mehmet Torun madenlerin önemini vurguladıktan sonra şöyle devam etti: “Stratejik bor madeni bunların içinde büyük öneme sahiptir. Dünya bor rezervinin büyük bölümü bizde. Buna rağmen AKP iktidarı, bor madenlerini, hizmet alım yoluyla özelleştirerek, uluslararası tekelleri vermek istiyor. Ülkemizin çıkarları borların özelleştirilmesinde değil, arama, işletme ve pazarlaması dahil geliştirilmiş bor endüstrisinin kurulmasındadır. Madenler halkındır ve özelleştirilmemelidir.’’ dedi.

Bandırma hep duyarlıydı

Panel’de son olarak söz alan Genel Başkanımız,  borların özelleştirilmesinin yolunu açacak yasanın çıkarılmak istenmesi aşamasında oluşturdukları platformla hemen tepki verdiklerini söyleyerek : “Dünyanın 400 yıllık bor rezervini karşılayacak borların bizde olması nedeniyle yabancı şirketlerin, Türkiye’deki bora göz dikmeleri hep gündemde olacaktır. Bor, son derece önemli bir ürün. Bandırma, borların özelleştirilmesi konusunda hep duyarlı olmuştur. Türkiye,  borları  doğru değerlendirebilirse, dünya ekonomisinde önemli bir yere gelecektir.” dedi.

Çıkarılan yasayla hizmet alımına geçilmesinin borların özelleştirilmesi demek olduğuna da vurgu yapan Öztaşkın konuşmasına şöyle devam etti:  “ Bu özelleştirme değildir diyen hükümet, yalan söylüyor.  Borlar devletin elinde kalmaya devam edecek. Kamu malı olarak kalmaya devam edecek, toplumun malı olmaya devam edecek.  Borlara sahip çıkmak, ekmeğimize aynı zamanda ülkeye sahip çıkmaktır. Demokrasiye, özgürlüklere sahip çıkmaktır.’’

Panel  CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ve Belediye Başkanı Sedat Pekel tarafından konuşmacılara verilen plaketle son buldu.

Panel'in ardından konuşmacı ve katılımcılar  Gezi Parkı eylemlerinde yaşamını yitiren iki direnişçi anısına sahil şeridinde bulunan Aşk Köprüsü civarına  iki çam fidanı diktiler.