Brezilya: 15 Nisan'da genel grev

10.04.2015

Brezilya'da Temsilciler Meclisi'nin taşeron uygulamasının serbest bırakılmasını öngören yasa tasarısını kabul etmesi üzerine, sendikalar genel grev çağrısı yaptı.

Yasa tasarısı özel ve kamu sektörlerinde taşeron uygulamasına hiçbir sınırlama getirmiyor. Şirketlerin asli faaliyetiyle ilgili olanlar dahil bütün faaliyetleri taşerona verilebilecek.

Tasarı yasalaşırsa, sürekli işçilerin yerini, çalışma koşulları kötü, korumadan yoksun ve sınırlı haklara sahip taşeron işçileri alacak.

IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Fernando Lopes bu konuda şöyle dedi:

“Tasarının yasalaşması işçi haklarında geriye adım atılması olacak. Taşeron uygulaması sendika özgürlüğüne gerçek bir engel oluşturuyor. IndustriALL bu tasarının geri çekilmesi için 15 Nisan'da harekete geçecek üyelerini destekliyor.”

Oylamadan önce, IndustriALL üyesi birçok örgüt ve onların bağlı olduğu konfederasyonlar başkent Brasilia'da Temsilciler Meclisi'nin önünde gösteri yaptı.

Sendikalar oylamanın ertelenmesi ve taşeron sorununun daha fazla tartışılması için, parlamento üyelerine yönelik lobi çalışması yapmayı amaçlıyordu. Fakat sendikaların Temsilciler Meclisi'ne girmesi engellendi ve o akşam protestocularla polis arasında çatışmalar çıktı. İki sendikalı işçi gözaltına alındı ve üç işçi yaralandı.

Bu muhalefete rağmen, Tensilciler Meclisi oylamayı ertelemedi ve tasarıyı hızla oyladı. Tasarı 137'ye karşı 324 oyla kabul edildi.

14 Nisan'da siyasal partiler tasarının en tartışmalı noktalarıyla ilgili değişiklik önerilerini sunacak. Bu değişiklikler görüşülüp onaylandıktan sonra, tasarı Senato'ya gidecek.