• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Brezilya'da işçiler daha çok hak ve daha fazla eşitlik talep ediyor

Ekonominin farklı sektörlerinden 40.000 işçi, hükümetten ve ulusal meclisten sendikal hareketin gündemini görüşme talebiyle 9 Nisan günü sokaklara döküldü. Farklı sendikal merkezlere bağlı sendikalar ortak bir yürüyüş düzenledi.

Dış İlişkiler Servisi
14.04.2014

Sendikalar, İşçi Sınıfının Sekizinci Yürüyüşü'ne olumlu bir cevap verilmezse, daha geniş ölçekli eylemler düzenleyeceklerini açıkladı. Yürüyüş, “Daha Fazla Hak ve Yaşam Kalitesi” sloganı altında yapıldı.

İşçi sınıfının örgütlenme ve birlik kapasitesini gösteren yürüyüşe farklı sendikal merkezler (CTB, CGTB, CUT, Nueva Central, Força Sindical ve UGT) katıldı. Sendikal merkezlerin ortak talepleri arasında şunlar vardı: ücrette indirim olmaksızın çalışma haftasının 40 saate çekilmesi; taşeron işçiliğini artırmayı amaçlayan yasa tasarısının geri çekilmesi; gelir vergisi oranlarında değişiklik yapılması; asgari ücretin artırılması; toprak reformu; sağlığa, sosyal güvenliğe ve eğitime yatırım yapılması; ve insana yakışır çalışma.

Força Sindical'in ve IndustriALL üyesi metal sendikalarından CNTM'nin başkanı Miguel Torres şöyle dedi: “Taleplerimiz 2010'da birleşik sendikal hareket tarafından onaylandı, ama hâlâ bir cevap yok. Bu nedenle, toplumsal yönden çeşitlilik taşıyan, ilerici ve demokratik sendikal gündem için baskıyı artırmalı ve daha fazla halk desteği sağlamalıyız.”

Birçok IndustriALL sendikasının üye olduğu CUT'un başkanı Vagner Freitas da sendikal birliğin önemini vurguladı. Nitekim bu birlik sayesinde Força Sindical, UGT ve CUT Joao Felicito'yu Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) başkanı olarak seçti. Freitas şöyle dedi: “Brezilya sendikal hareketinden daha örgütlü sendikal hareket yok. Bir cevap almazsak, daha büyük gösteriler düzenleyeceğiz.”

Sendikalar, işçi sınıfının egemenlik, demokrasi ve emeğin değerinin tanınması esasına dayanan bir ulusal gelişme planına yönelik gündemini görüşmek üzere Devlet Başkanı Dilma Rousseff'ten toplantı talep etti. Sendikalar söz konusu belgeyi Senato ve Meclis başkanları ile Yüksek İş Mahkemesi'ne de sunacak.