• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Brezilya'da taşeron uygulamasına karşı mücadele yoğunlaşıyor

Brezilya'da sendikalar taşeron uygulamasıyla ilgili tasarıyı protesto etmek için 15 Nisan'da ülkenin birçok yerinde bir gün süreli bir ulusal grev düzenledi. Sendikalar tasarının işçilerin sendika hak ve özgürlüğünü tehdit ettiğini söylüyor.

16.04.2015

Central Única de los Trabajadores (CUT) ve Brezilya'daki diğer sendikal merkezler 15 Nisan'da sendikalara grev ve eylemler düzenleme çağrısı yaptı. Tasarı birçok yönüyle işçi haklarını tehdit ediyor. IndustriALL Brezilya'daki üyelerinin taşeron uygulamasına karşı mücadelesini destekliyor.

Tasarı onaylanırsa, şirketler bütün faaliyetlerini taşerona verebilecek. Bu ise doğrudan istihdam edilen tüm işçilerin statüsünü tehlikeye sokacak. Çünkü yasa bu işçilerin yerini yüzde 24,7 daha az ücretle çalışan ve iş güvencesi olmayan taşeron işçilerinin almasına olanak verecek.

Tasarı geçen hafta Temsilciler Meclisi'nden geçmiş olmasına rağmen, işçiler süreci geciktirebileceklerini umuyorlardı. Ulusal eylem gününde işçiler ya vardiyalara geç girdiler ya da işyerlerinin girişinde protesto eylemleri düzenlediler. Sao Paulo, Fortaleza, Brasilia, Río de Janeiro, Curitiba, Teresina, Aracaju ve Florianopolis'te gösteriler düzenlendi. 

İşçiler tasarıyı ilk kez protesto etmiyor. 7 Nisan'da da sendikaları, federasyonları ve konfederasyonları temsil eden yöneticiler ve aktivistler protesto için bütün ülkede sokaklara döküldü. Tasarının oylamasının ertelenmesi ve daha ayrıntılı bir tartışma yapılması için Temsilciler Meclisi üyelerine baskı yapmak istiyorlardı. Ama bu mümkün olmadı. Polis gösterileri şiddet kullanarak bastırdı, dört kişiyi gözaltına aldı ve sekiz kişiyi yaraladı.

Bu hafta Temsilciler Meclisi tasarının en tartışmalı yönleriyle ilgili değişiklikleri görüşecek ve sonra tasarı Sento'ya gönderilecek. Bu nedenle, işçiler, Kongre'ye baskı yapmak için sokaklara çıkmanın tam zamanı olduğuna inanıyorlar.

IndustriALL Küresel Sendika 15 Nisan eylem gününde Brezilyalı işçileri tümüyle desteklediğini açıklayarak dayanışmasını dile getirdi.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı