• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Recep Erçin/ Aydınlık Gazetesi

BRICS’ten ABD ve dolar saltanatına balyoz

22.07.2014

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika (BRICS), IMF ve Dünya Bankası'na rakip bir kalkınma bankası ve fon kurulması konusunda anlaştı. Bu oluşumun kendi

para birimini kullanmasıyla, ABD dışında bir sistemin ilk adımı olacağı ifade edildi

Yükselen ekonomilerden, dünya finansal sistemini sarsacak bir hamle geldi. Kısaca BRICS olarak adlandırılan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika liderlerinin, BRICS ülkelerine hizmet verecek çok uluslu bir bankanın kurulması konusunda anlaşma sağladığı açıklandı.

Brezilya'nın başkenti Brasilia'da gerçekleştirilen BRICS Zirvesi'nde yayımlanan "Fortaleza Bildirgesi"ne göre; daha önce 2013'te duyurulan Yeni Kalkınma Bankası'nın ilk etapta 50 milyar dolarlık sermayesinin olması planlanıyor. Yeni Kalkınma Bankası, tıpkı Dünya Bankası gibi ülkelerin altyapı projelerine düşük maliyetli finansman sağlayacak.

Banka'nın merkezinin Şanghay'da olacağı kaydedilirken verilen bilgilere göre, ilk dönem başkanlığını da Hindistan üstlenecek.

IMF'ye mahkumiyete son

BBC'de yer alan bilgiye göre, Dünya Bankası benzeri kalkınma bankası kurulmasının yanında bir de IMF'ye rakip olarak ödemelerinde zorluk yaşayan ülkelere kaynak sağlacak fon kurulacak. Hatırnalacağı gibi IMF borç verdiği ülkelere sağladığı kaynak karşılığında bir takım şartlar öne sürüyor ve o ülkeleri neoliberal sistemin sömüren halkalarına bağlıyordu. BRICS attığı adımla kendi grubu içinde yer alan ülkeleri bu tehlikeden koruyacak.

"Mini IMF" olarak da adlandırılan fonun, finansman sıkıntısı yaşayan ülkelere IMF'ye nazaran daha gevşek kurallar çerçevesinde destek verebileceği belirtilirken BRICS kurtarma fonunun 100 milyar dolarlık kaynakla kurulmasının hedeflendiği bilgisi verildi.

Alternatif sistem

Diğer yandan, IMF'ye rakip olarak kurulacak fonda ülkeler, mili gelir büyüklükleri ne olursa olsun eşit söz hakkına sahip olacaklar. Konuya ilişkin AFP haber ajansına konuşan Columbia Üniversitesi BRICLab araştırma merkezi Başkanı Marcos Troyjo, BRICS ülkelerinin alternatif bir uluslararası finansal yapının temellerini atmaya çalıştığını söyledi. Zirvenin hemen öncesinde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, IMF'yi eleştirerek, gelişen ülkelere daha fazla oy hakkı tanıması gerektiğini savunmuştu.

Çok kutup dünya fikri

BRICS grubu ayrıca yakın zamanda kendi kredi derecelendirme kuruluşunu da oluşturmayı amaçlıyor. Russian Today'de (RT) yer alan konuya ilişkin haberde BRICS'in bu son hamlesinin Batı merkezli kredi kuruluşlarını ve doları etkileyeceği ifade edildi.

Alternatif banka fikrinin oluşmasında, mali bakımdan Batı'ya bağımlılığı azaltma ve çok kutuplu bir dünya yaratma görüşü etkili oldu.

ABD dışında bir sistem için

BRICS tarafından gelen bu yeni atağı değerlendiren Prof. Dr. Korkut Boratav, beşli içinde Güney Afrika'nın sembolik olarak bulunduğunu fakat Rusya'nın katılımıyla eski bağlantısızlar grubunun en büyüğü konumunda olduğunu söyledi.

Çin ve Rusya'nın dünyanın en büyük rezevlerini tuttuğu göz önüne alındığında, kendi aralarında yapacakları ticarette ve kredi anlaşmalarında özellikle renminbinin (Çin yuanı) kullanılmaya başlanmasıyla bu dolar karşısında yeni bir rezerv para biriminin ortaya çıkacağını kaydeden Boratav, "Bu oluşum ABD dışında bir sistemin ilk adımı gibi görünüyor'' dedi.

Kaynak: Aydınlık Gazetesi

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı