• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

"Britanya sendikalarının kampanyasına küresel destek"

15.02.2016

Britanya ulusal sendikal merkezi Sendikalar Kongresi (TUC), sendikaların yaptığı olumlu çalışmayı gözler önüne sermek için bir hafta süreli bir kampanya düzenledi. Kampanya, aynı zamanda, ülkedeki sendikaları etkisizleştirmeye yönelik Sendikalar Yasası tasarısını da protesto ediyor. 12 Şubat'ta Londra'da bir araya gelen küresel sendika yöneticileri kampanyayı tümüyle desteklediklerini açıkladılar.
Sendikal eylem haftası, Britanya'da işyerlerinde ve toplumda sendikaların yaptığı olumlu çalışmalara ve sendikalı olmanın yarattığı farka dikkat çekiyor. IndustriALL'a bağlı Britanya sendikalarının (Unite, GMB ve Community sendikalarının) üyeleri, sendikalı olmanın hayatlarında yarattığı farklılığı sosyal medyada dile getiriyorlar.
Kampanya çerçevesinde, parlamentoda görüşülmekte olan Sendikalar Yasası tasarısına karşı da çıkılıyor. TUC söz konusu tasarıyı, “son dönemde sendikalara yönelik en büyük saldırı ve temel grev hakkına yönelik bir tehdit” olarak niteliyor.
Tasarı grev oylamalarındaki barajlara daha katı hükümler getiriyor, grevcilerin yerine taşeron işçilerinin çalıştırılmasına olanak veriyor, sendika işyeri temsilcilerinin sendikal çalışmaya ayıracakları zamanı kısıtlıyor, sendikaları yetkili makamlarla ve polisle daha fazla bilgi paylaşmaya zorluyor ve 1900 yılında sendikaların kurduğu İşçi Partisi'ne mali destek verilmesini yasaklıyor.
TUC genel sekreteri Frances O’Grady 11 Şubat günü, hükümete tasarıyı yeniden gözden geçirmesini isteyen 200.000 imzalı bir dilekçe verdi.
O’Grady, “Böyle bir Sendikalar Yasası tasarısının modern bir demokraside yeri yoktur. Ancak bir araya gelerek ve ortak gücümüzü göstererek hayati grev hakkımızı savunabiliriz” dedi. 
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nu (ITUC), OECD nezdindeki Sendikal Danışma Komitesi'ni (TUAC) ve dokuz küresel sendikayı çatısı altında toplayan Küresel Sendikalar Konseyi (CGU), 11-12 Şubat'taki Londra toplantısında, Britanya'da temel sendikal haklara yönelik saldırılara karşı sendikalarca yürütülen kampanyayı tümüyle desteklediğini açıkladı.
IndustriALL Küresel Sendika genel sekreteri ve CGU başkanı Jyrki Raina şöyle dedi:
“Sendikalar toplumumuzun hayati bir parçasıdır ve sendika karşıtı hükümetlerin işçilerin demokratik haklarını kısıtlamasına izin verilemez. Grev hakkı için mücadelede Britanya işçilerinin ve üyemiz olan sendikaların arkasındayız. Grev hakkı, insana yakışır geçim ücreti ve çalışma koşulları içeren toplu sözleşmeler bağıtlamak açısından hayati önem taşıyor.”