• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Britanya'da Çelik Sanayisi Bıçak Sırtında

31.03.2016

Hindistan kökenli çelik çokuluslusu Tata Steel'in Britanya'daki bütün işletmelerini elden çıkaracağını açıklaması üzerine, ülkedeki çelik sanayisi yıkıcı bir darbe aldı. Tata Steel Britanyadaki 14 işyerinde 15.000 dolayında işçi istihdam ediyor.

Britanya'nın en büyük sendikası Unite, hükümete, soruna müdahale edip söz konusu tesisleri yeniden ulusallaştırması çağrısı yaparken, IndustriALL Küresel Sendika'nın bir diğer üyesi Community sendikası, Tata'ya, satışı yaparken sorumlu davranma sözünü tutması çağrısında bulundu.

“Bu tesisler olmadan ekonomimiz gelişmeyeceği için, hükümetin duraksamadan ve kesin bir tavırla, bu varlıkların ulus tarafından koruma altına alınacağını söylemesinin zamanı geldi” diyen Unite genel sekreteri Len McCluskey şöyle devam etti:

“Atılması gereken adımın, --iş çevrelerinden hükümete kadar-- sesimizi birleştirerek geçici ulusallaştırmaya gitmek olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Bu, İskoçya'da tesislerin kurtarılmasına yardımcı oldu. İtalya'da Ilva tesisinin varlığını sürdürmesini sağladı. Bu yöntem Tata için de uygulanmalıdır.”
Hindistan'da Mumbai'deki genel merkezinde Tata Steel ile görüştükten sonra Britanya'ya dönen Çelik işçilerinin sendikası Community'nin genel sekreteri Roy Rickhuss şöyle dedi:

“Britanya şimdi ulusal bir krizin eşiğinde. Tata Steel'in Britanya'dan bütünüyle çekilmesi, çelik sanayimizin tamamını tahrip etme riskini taşıyor. Bu hem çelik sektörüne bağlı toplumsal kesimlere hem de sanayimizin temeline yönelik bir felaket olacaktır.”
Tata Steel'e gönderdiği mektupta Rickhuss şunu vurguladı:

“Yeni bir yatırımcının bulunması için yeterli zaman tanımak hayati önem taşıyor. Tata Britanya'da çelik sektörüyle ilgili toplumsal kesimlere ve ailelere karşı ahlaki ve toplumsal bir sorumluluk taşıyor ve sendikalarla ve Britanya hükümetiyle işbirliği yapması gerekiyor.”

IndustriALL genel sekreteri Jyrki Raina ise şöyle dedi:

"Britanya hükümetinin çok geç olmadan ülkedeki çelik sanayisini desteklemek için yetkisi dahilindeki her şeyi yapmasını istiyoruz. Geriye dönüş olmayacak. Zor zamanlarında çelik işçilerini ve onların ailelerini desteklemenin zamanıdır. Şimdi hükümetin davranış biçimi çelik sektörüyle ilgili toplumsal kesimlerin ve Britanya ekonomisinin gelecekteki yazgısını belirleyecektir. Tata Steel geçmişte, varlıklarını elden çıkarırken sorumlu bir satıcı davranışı göstereceği sözü vermiştir. Binlerce işçi ve onların aileleri sözünüzü tutmanızı bekliyor."

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı