• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

'Bursa'da bu ayıp son bulmalı'

Demo Plastik sendikamıza üye olan 10 işçiyi işten çıkardı, kalan işçiler ise türlü baskılarla istifaya zorlanıyor, işten çıkartılmakla tehdit ediliyorlar.

13.10.2010

Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet yürüten, Fransız sermayeli, Demo Plastik işyerinde, sendikamıza üye olan 10 işçi işten çıkarıldı. Daha önce pekçok işverenin yaptığı gibi Demo Plastik işvereni de işçilerin uluslararası düzeyde ve anayasal olarak tanınmış bir hakkını gasp ediyor. 2010 dünyasına, demokratikleşme tartışmaları ve sancıları yaşayan Türkiye'ye yakışmayan, ilkel bir insan hakkı ihlali daha karşımıza çıktı. Türkiye sanayiinin gururu olan bir kentin, uluslararası otomotiv firmaları için üretim yapan modern bir fabrikasında, en tabii hakkını kullanarak bir sendikaya üye olan işçiler işten çıkartılıyor, kalan işçiler ise türlü baskılarla istifaya zorlanıyor, işten çıkartılmakla tehdit ediliyorlar.

Demo Plastik işyeri yöneticileri yaptıklarının bir insan hakkı ihlali olduğunu ve Türk Ceza Kanunu'na göre suç olduğunu, modern endüstri ilişkileri kültürü açısından ayıp olduğunu bilmelidir. Veya daha da kötüsü bile bile bu suçu işliyorlar, bu ilkelliği sürdürüyorlar. Herhalde sendikamızın da bu durumu sessizce kabulleneceğimizi bekliyorlar, ama yanılıyorlar. Petrol-İş daha geçtiğimiz aylarda, dağıttığı on binlerce broşürle, Bursa yerel medyasında yer alan görsel, yazılı, işitsel mesajlarıyla Bursa  işçilerini sendikal haklarını kullanmaya çağırdı. Bursa kamuoyundan yoğun ilgi ve destek gören bir kampanyayla, bu temel insan hakkının bilinmesi ve kullanılması için çağdaş, iyiniyetli ve demokratik bir kampanya yürüttü. Demo Plastik işvereni, şimdi bu çağrılarımıza kulak vererek, temel haklarının bilincine vararak sendikalı olan işçilerin haklarını açıkça gasp ediyor.

Yanlıştan geri dönün

Demo Plastik işverenine sesleniyoruz; bu yanlıştan geri dönün, sendikal haklarını kullanan işçileri geri alın ve işyerinde tehditlere, baskılara son verin. İnsan hakları sicili bozuk, ayıplı işverenler arasında yer almayın. Tersi durumda, öncelikle bağlı bulunduğunuz Fransız sermayeli grubun ve dolayısıyla firmanızın önümüzdeki günlerde yoğun bir uluslararası baskıyla karşılaşacağına, kurumsal kimliğinizin ciddi biçimde lekeleneceğine hiç şüpheniz olmasın. "İşçi atarak sendikadan kurtulma" gibi kolay ve ilkel bir politikanın tutmayacağını, kırk yıldır bu kentte bulunan Petrol-İş'in asla örgütlenme hakkının engellenmesine seyirci kalmayacağını bilin. Huzurlu bir işyeri olarak devam etmenin koşulunun sendikal haklara saygı olduğunu görün.

Demo Plastik işçisi yalnız değildir

Demo Plastik işçileri asla yalnız değildir. Korkmadan, çekinmeden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak anayasal haklarını kullanacaklar, sendikamıza üye olacaklardır. Çünkü işçilerin tek güvencesi, tek dayanağı örgütlü gücü, beraberliğidir. Demo Plastik işçileri bu konuda dürüst ve onurlu bir adım attı. Bunu devam ettireceklerdir. Petrol-İş, tüm olanakları ve gücüyle işçilerin  yanındadır. Sendikamız bu işyerinde sendikal örgütlenme tam anlamıyla sağlanıncaya kadar mücadelesini sürdürecektir. 60 yıldır petrol, kimya ve lastik işçilerinin örgütlenme ve hak alma mücadelesini yürüten Petrol-İş Sendikası, Demo Plastik'te işten çıkartılan üyelerimizin sendikal mücadelesini hiçbir şekilde bırakmayacak, sendikalaşma ve toplu sözleşme haklarımızı sonuna kadar ve işverenin tüm engellemelerine karşın savunacaktır. Demo Plastik işvereni bilmelidir ki, işten çıkartılan işçileri geri almadıkça; sendikalı olma, toplu sözleşmeden yararlanma hakkına saygı duymadıkça ne Bursa'da, ne de dünyada rahat olamayacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Petrol-İş Sendikası

Merkez Yönetim Kurulu adına

Mustafa ÖZTAŞKIN
Genel Başkan