• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Çalışma Bakanlığı’nın Soma ile ilişkisi de kusuru da yokmuş!

02.07.2015

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Manisa Barosu’nun Somalı ailelere tazminat talebine verdiği yanıtta ‘bakanlığın hiçbir bağı ve kusuru olmadığı’nı söyledi.

Soma Katliamı’nın ardından maddi ve manevi tazminat sorumluluğunun bulunduğunu belirttiği bazı kamu kurum ve kuruluşlarına müvekkilleri adına tazminat talebiyle başvuran Manisa Barosu’na Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan dönüş yapıldı. Cumhuriyet’in haberine göre, Baro Başkanı Ali Arslan’ın dilekçesine verilen yanıtta “Bakanlığımız yönünden hiçbir illiyet bağı ve bakanlığımıza atfedilecek herhangi bir hizmet kusuru bulunmadığından müvekkilleriniz için talep edilen maddi ve manevi tazminat talebinin karşılanması mümkün bulunmamaktadır” denildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvurulara uzun süre yanıt verilmediğini söyleyen Arslan, haziran ayı içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Hukuk Müşavirliği’nden yanıt geldiğini, verilen yanıtta bakanlığın “Somalı işçilerle hiçbir bağının olmadığı”nın belirtildiğini söyledi.

Davalar sürüyor

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun raporuna atıf yapan Arslan, Somalı işçilerin haklarını savunmak için sorumlu tüm kurumlara karşı mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Arslan, önümüzdeki ay içinde bakanlıklar aleyhine İdare Mahkemesi’ne, ayrıca Sömür Kömür İşletmesi’ne, Soma Holding’e ve TKİ’ye açtıkları davalar olduğunu hatırlattı.

Kaynak: Sendika.Org