• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

‘Çavuşlar kanımızı emiyor’

24.03.2015

Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) bağlı faaliyet yürüten Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği (MED-DER), mevsimlik tarım işçiliği sezonun başlaması nedeniyle “Özgür emek özgür insan” adıyla forum düzenledi. Geçtiğimiz Pazar güün Amed’in Bağlar Belediyesi Toplantı Salonu’nda düzenlenen foruma, tarım işçileri, araştırma görevlileri, hukukçular ve demokratik emek hareketi temsilcileri katıldı. Tarım işçilerinin sorunlarının masaya yatırıldığı forum, iş cinayetlerinde yaşamlarını yitiren ve trafik kazası diye kayıtlara geçen tarım işçilerine adandı. Açılış konuşmasını yapan DTK Ekoloji Komisyonu üyesi Şehbal Şenyurt, amaçlarının tarım işçilerinin sorunlarını kendilerinden dinlemek olduğunu söyledi.

Tamamı güvencesiz

MED- DER üyesi Oya Ocak da, mevsimlik tarım işçileri ile yapılan anket sonuçlarını aktararak, mevsimlik tarım işçilerinin yüzde 0,80’nin sosyal güvencesi olduğunu, yüzde 88’nin yol, yüzde 95’inin de yiyecek masrafını kendilerinin karşıladığı bilgisini verdi. Tarım işçilerinin uğradığı ırkçı ve ayrımcı saldırılara da dikkat çeken Ocak, ücret adaletsizliğini şöyle açıkladı: “Kürt işçiler 12 saat çalışarak 40 TL almakta, dayıbaşının da yüzde 10’luk kesintisiyle beraber bu ücret 36 TL’ye düşmektedir. Türk işçi 8 saat çalışarak 55-60 TL almakta, Gürcü işçiler ise 8 saat karşılığında 50 TL almaktadır.”

‘Yasalar uygulanmıyor’

Mevsimlik tarım işçiliğinin hukuki ve kavramsal boyutlarını ve yasal çerçeveyi anlatan Avukat Pınar Demir de, işçilerin lehine olan ve iş kanunu içerisinde özgün bir düzenlemenin olmadığına dikkat çekerek, “İş kanunu ve bazı kanunlarda mevsimlik işçilerine atıfta bulunulmuştur ama genel anlamda onu kapsayan bir yasa yoktur. İş kazaları meslek kazaları gibi dayanaklardan yararlanamamaktadırlar.” dedi. Demir, ayrıca yasal bir sınırlama olmamasına rağmen işçilerin sendikal örgütlenmesinin olmadığını hatırlattı. Demir ayrıca, mevsimlik işçilerin sık sık kimlik kontrolünden geçirildiğini ve bunun da güvenliği sağlamaktan çok güvenliği tehdit ettiğini, anımsattı.

‘20 yıldır çalışıyorum’

Yaklaşık 20 yıldır mevsimlik tarım işçiliği yapan Fadıl Yeşil de, dayı başı düzenine isyan etti: “Çavuşlar, işçilerin kanlarını içiyor, işçileri eziyor. Bizler bunların çözülmesini istiyoruz. Yapabileceğimiz başka bir iş yok, bu işi yapmak zorundayız.” Bir diğer mevsimlik tarım işçisi Rayhan Demircan ise “Fakiriz, kaysı ve fındık toplamaya gidiyoruz. İşimiz çok zor ama mecburum. Şartların iyileştirilmesini istiyoruz. Ne yapabiliriz nereye gidebiliriz. 60 yaşındayım hala çalışıyorum. Çalışmazsam aç kalacağız” sözleriyle yaşamını aktardı.

Kaynak: Özgür Gündem

http://www.guvenlicalisma.org/index.php?option=com_content&view=article&...