• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Deva Holding’ten işçilere: “Bu iş yerinde asla sendika olmayacak”

28.01.2015

İlaç şirketi Roche, Türkiye’deki iş ortağı Deva Holding’in işçilerin sendikalaşma girişimine yönelttiği saldırıyı engellemiyor. IndustriALL Küresel Sendika, Roche’a soruna müdahale etme çağrısı yaptı.

İlaç şirketi Roche, Türkiye’deki iş ortağı Deva Holding’in işçilerin sendikalaşma girişimine yönelttiği saldırıyı engellemiyor. Petrol-İş’in sitesinde yer alan habere göre, IndustriALL Küresel Sendika, Roche’a Kasım sonlarında soruna müdahale etme çağrısı yaptı.

Türkiye yönetimini Aralık ortalarında Deva ile görüşmek üzere görevlendiren Roche, uluslararası normları ve kendi yükümlülüklerini göz ardı ederek, Deva’nın Türkiye’deki yasalara uygun davrandığı sonucuna vardı. Roche toplu işten atmalara ve diğer hak ihlallerine çözüm getirmedi.

Çalışma Bakanlığı 14 Ekim’de Deva’ya Petrol-İş ile toplu sözleşme görüşmelerine başlama talimatı verdiğinden beri, şirket yönetimi sendika üyelerini işten atmaya devam ediyor, sendikadan ayrılan işçilere ücret zammı veriyor, sendikadan ayrılmayı reddedenleri tehdit ediyor.

Deva Holding yönetimi: “Bu iş yerinde asla sendika olmayacak”

Çalışma Bakanlığı’nın işçilerin üye olduğu sendikayı şirketin tanımasına karar verdikten sonra, Deva Holding yönetimi işçilere şu açıklamayı yaptı:

“Size dört şey söyleyeyim: Bunu kayda geçmeyin. Bu işyerinde asla sendika olmayacak. Şimdi sendikadan çıkın ve ücretinize yüzde 30 zam alın. Sendikada kalın ve işten atılın.”   IndustriALL üyesi Petrol-İş bu ihlallere karşı mahkemeye dava açtı, ama bu arada Deva sendikalı işçileri işten atmaya, sendikadan ayrılanlara ücret zammı vaadine devam etti. Petrol-İş’in açtığı davanın ilk duruşması 1 Nisan günü görülecek.

Deva, işten atmalara devam ediyor

8 ve 9 Ocak günlerinde sendika üyesi iki işçi daha işten atıldı. 20 Haziran’dan bu yana Deva’da sendikalı oldukları için işten atılan işçilerin sayısı 32’yi buldu.

IndustriALL Genel Sekreteri Raina, 20 Ocak’ta Roche’a yazdığı uyarı mektubunda şöyle dedi:

“Deva işçilerinin önemli bir bölümünün onuru çiğneniyor ve sendikalaşma hakkı ihlal ediliyor. Şirketinizin yükümlülükleri bakımından da bu durum Roche için kabul edilebilir bir şey değildir. Eğer Şubat sonuna kadar bu durum düzeltilmezse, IndustriALL bir kampanya başlatmak zorunda kalacak.”

Uluslararası sendikal haber sitesi LabourStart’ın Deva işçilerini desteklemek için açtığı kampanya çerçevesinde, Deva yönetimine binlerce protesto mesajı gönderildi.

Hak gasplarına karşı işçiler Petrol-İş’te örgütlendi

2010 yılında Deva’nın Çerkezköy, Kartepe ve Topkapı’daki üç işyerinde Petrol-İş’e yönelik sendikasızlaştırma operasyonunu izleyen yıllarda, çalışma koşulları kötüleşti. Ücret zamları ödenmedi, işçilere psikolojik baskı uygulandı, haksız işten atmalar oldu ve iş sağlığı ve güvenliği koşulları kötüleşti. Bunun sonucunda işçiler 2014 yılında tekrar Petrol-İş’te örgütlendiler.

Petrol-İş, IndustriALL Küresel Sendika, Sendika.Org

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı