• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Deva'yı Toplama Kampına Çevirdiler

21.08.2014

Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP), Türkiye'nin önde gelen ilaç firmalarından Deva'da yaşananları toplama kamplarında olanlara benzetti, bu duruma sessiz kalmayacaklarını duyurdu.

Tekirdağ Çerkezköy'de kurulu Deva Holding'e ait ilaç fabrikasında 20 Haziran'dan bu yana 12 işçi Petrol-Iş Sendikası'na üye oldukları için işten atılmıştı, işçiler 1 Temmuz'da fabrika önünde çadır kurarak direnişe geçmişti.

İŞÇİLERLE İLETİŞİM YASAK

SGBP'den yapılan yazılı açıklamada, işçilere yönelik baskıların arttığı, fabrika müdürü ve yetkililerin işçileri tek tek çağırarak ya istifaya zorladığı vurgulandı. Açıklamada, fabrika önünde direnen işçiler ile iletişim kuranların tehdit edildiği ve kamera ile kayıt altına alındığı ifade edildi.

'GESTAPO USULÜ YÖNETİM'

Açıklamaya göre, Deva Holding'e ait fabrikalarda 1986'dan 2010'a kadar toplusözleşme imzalanıyordu. Ancak Deva, Bahama Adaları merkezli ve sadece istanbul'da bir ofisi bulunan 'karanlık bir yatırım fonu' olan GEM (Global Equities Management) tarafından 2006 yılında satın alınınca, sendika ile ilişkiler gerilmeye başlandı. SGBP'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Karanlık bir yatırım fonu, ülkemizin en köklü yerli ilaç firmalarından biri olan Deva'yı kötü yöneterek, ülkemize zarar vermektedir. Şirket, gestapo usulü yönetim taktikleriyle adeta bir toplama ve çalışma kampına dönüştürülmüş, sendikalı olmak yasaklanmışür. Karanlık sermaye ve kötü yönetimin işçilerin haklarını gasp etmesine seyirci kalmayacağız."

 
 
Kaynak: BirGün Gazetesi