• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Direnişle sendikayı kabul ettirdiler

Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve son birkaç yılda 3 kez sendikalaşma gerekçesiyle işçi atan İzmir Senkromeç fabrikasında bir süredir Birleşik Metal İş Sendikası örgütlenme faaliyeti yürütüyordu.

12.03.2013

Cuma günü işyerindeki dolapları aranan işçilerin dolaplarında bulundurdukları alyan anahtar, tornavida gibi iş aletleri gerekçe gösterilerek, işçiler hakkında hırsızlık suçlaması ile tutanak tutuldu. Bunu gerekçe gösteren patron, işçilerin telefonlarına işten atıldıklarına dair mesaj gönderdi.

DİĞER FABRİKALARDAN GELDİLER

Bunun üzerine dün, fabrikanın 08.00-16.00 vardiyası çıkışında, Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde Birleşik Metal İş Sendikasında örgütlü Lemförder, Totomak, HMS, Mahle ve Schneider işçileri, işten atılan işçilerle birlikte fabrika çıkışını kapatarak üç saat boyunca eylem yaptı.

08.00-16.00 vardiyasının dışarıdaki işçilerle buluşmasını engellemek için vardiyanın çıkışına izin vermeyen patron, 16.00-24.00 vardiyası işçilerini de işe çağırmadı. Kapı önünde açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, “10 yıldır bu fabrikaya emeklerini veren işçilerin hırsızlık suçlamasıyla kapı önüne konulmaları ve vardiyası biten arkadaşlarımızın esir gibi içeride tutulmaları asla kabul edilemez” dedi. Fabrika içindeki emniyet güçlerine seslenen Çeltek, fabrikadaki hukuksuzluğa bir an önce son verilmesini istedi.

İşçilerin kararlı tutumu karşısında vardiyaları bittiği halde fabrikadan çıkmaları engellenen işçiler saat 18.00’de kapı önünde bekleyen işçilere katılarak eyleme devam etti.

Patron temsilcilerinin Şube başkanı Ali Çeltek’le yaptığı görüşme sonrası işten çıkartıldığı söylenen işçilerin 10 gün izinli sayılacağı açıklandı. Fabrika önünü şenlik alanına dönüştüren işçiler bu kararı, “Birleşen işçiler asla yenilmez” sloganıyla karşıladı.

PATRON SENDİKAYI TANIDI

Senkromeç ve diğer işyerlerinden gelen işçilerin kararlı tutumu karşısında patronun geri  adım atması işçilerin en büyük kazanımı oldu. İşçiler sık sık, “Atılan işçiler onurumuzdur, Senkromeç işçisi hırsız değildir” sloganlarıyla seslerini çalışan işçilere duyurdular. Fabrikanın önünden geçen diğer işçi servislerinden işçiler de Senkromeç işçilerini selamladı.

Bu fabrikalar arası dayanışma ve kararlı direniş sonrası işten attığı işçileri geri alan işveren sendikayla sözleşme masasına oturmayı kabul etti.

TİS GÖRÜŞMELERİ BAŞLAYACAK

Bugün sabah da Birleşik Metal-İş Sendika şube başkanı ve yöneticiler işyerine girip fabrika içinde işveren vekilleriyle bir açıklama yaptı. Bakanlığın yetki süreci beklenmeden perşembe günü toplu görüşmelere başlanması kararlaştırıldı. Bu arada sendika üyelikleri tamamlanması çalışması devam ettirild

Kaynak: Evrensel Gazetesi
 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı