• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Eurostat: Biz istihdam içinde saymıyoruz

26.10.2015

Türkiye İstatistik Kurumu’nun, evde engelli bakımı için sosyal yardım alan 500 bin kişiyi istihdam saydığı ortaya çıkmasından sonra işsizlik rakamları üzerine tartışmalar başladı. TÜİK bu 500 bin kişi ‘iş arıyor’ olarak değerlendirilse işsizlik oranı yüzde 9.8 değil yüzde 11.5 olacaktı. Radikal yazarı Uğur Gürses TÜİK’in de kendine standart olarak aldığı Eurostat’a, TÜİK’in uygulamasını sordu. Eurostat’tan “Biz istihdam içinde saymıyoruz” cevabı geldi. Böylelikle TÜİK’in işsizlik oranlarıyla keyfi oynama yaptığı ortaya çıktı.

İŞSİZLİK ORANI DEĞİŞECEKTİ

Evde engelli bakımı için sosyal yardım alan 500 bin kişinin TÜİK tarafından istihdam kapsamında sayıldığı ortaya çıktı. TÜİK yetkilileri engelli bakımı için sosyal yardım alan kişilerin yaklaşık 5 yıldır istihdamda sayıldığını bu durumun yeni bir uygulama olmadığını söyledi. Söz konusu 500 bin kişi istihdamda değil ‘iş arıyor’ olarak değerlendirilseydi Türkiye’nin önceki gün açıklanan işsizlik oranı yüzde 9.8 değil yüzde 11.5 olacaktı.

‘DEVLET BENİM YERİME SEN BAK DİYOR’

Konuyla ilgil Hürriyet’e konuşan bir TÜİK yetkilisi “Devlet bakan kişiye para veriyor ve ‘benim yerime sen bak’ diyor. Başka bir yerden yoksa bu kişilerin sigortası bulunmuyor, bu yüzden kayıtdışı istihdamda sayıyoruz. Biz istihdam rakamını ulusal hesaplar kapsamında yapıyoruz. İstihdam için bir katma değerinin olması lazım. Evde bakım hizmeti yapanların da hizmet katma değeri olduğu için istihdam olarak sayılması yanlış değil. İnsan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri başlığı altında ve ücretli istihdam kapsamında değerlendiriyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

'İSTİHDAMA DAHİL EDİLMİYOR'

Radikal yazarı Uğur Gürses ise bugünkü yazısında TÜİK’in kendisine standar olarak aldığı Eurostat’a bu uygulamayı sordu. Gürses’in bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

“Eurostat’ın medya ilişkileri bölümüne yazarak ben de sordum; benzer durumda AB istatistiklerinde yaşlı ya da hasta aile yakınlarının bakımıyla uğraşan ve bundan dolayı sosyal yardım alan, herhangi bir işyerinde de çalışmayan aile üyeleri istihdam içinde sayılıyor muydu? Gelen yanıt; hayır istihdama dahil edilmiyordu.

Görüşüne başvurduğum Koç Üniversitesi’nden Prof. İnsan Tunalı, “Avrupa’da yaşlı bakımı gibi hizmetler kurumsal çatılar altında verildiğinden, hanedeki sosyal yardım alanları istihdam içinde saymamaları normal” diyor. Tunalı, “TÜİK bunu bir taraftan dahil ederken, diğer taraftan açıkladığı işsizlik sayılarını farklı kategoriler içinde çoğaltarak açıklamalı” diyor. Yani, TÜİK’in ABD’deki BLS gibi birden fazla sınıflama kategorisinde işsizlik oranı açıklanmasını öneriyor. Böylelikle bu örnekte olduğu gibi, sosyal yardım kategorisi altında işsiz sayılamayanlar da bilinerek sayılara bakılmış olacak.

TÜİK bunun ‘ücret’ olduğundan yola çıkarak istihdam içine alıyor, oysa Eurostat ‘sosyal yardım’ olarak ya da bu şemsiye altında ödeme alan kişileri istihdam edilmiş saymıyor. Bizde 2014’de bu konuyu düzenleyen yasa maddesinde, bu ödemenin ‘sosyal yardım’ olarak kayda geçmiş olması da, TÜİK’i Avrupa istatistik uygulaması bakımından farklı yerde tutuyor.”

Kaynak: İleri Haber