• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Fas'ın Tek Petrol Rafinerisinde Belirsizlik Sürüyor

08.02.2016

Fas'ın tek petrol rafinerisinin büyük borç yükü nedeniyle Ağustos 2015'te üretimi durdurmasından sonra, rafinerideki bin işçinin geleceği hâlâ belirsizliğini koruyor.
IndustriALL Küresel Sendika SAMIR rafinerisi yönetimine bir mektup yazarak üretimi sürdürme çağrısı yaptı, hükümetten ise bir çözüm bulmak için müdahale etmesini istedi.
Rafinerinin kapanmasından hemen sonra, Fas vergi idaresi, 1,3 milyar dolar vergi ve sosyal sigorta primi borcu dolayısıyla SAMIR'in malvarlığına el koydu.

Ekim ayında, şirket genel kurulunun mutabık kaldığı bir milyar dolarlık kurtarma paketi gerçekleşmedi.
Kazablanka yakınlarında kurulu olan SAMIR rafinerisi günde 200.000 varil üretim yapıyordu. Rafineri, tesiste yüzde 67 payı bulunan Suudi kökenli Corral Petroleum Holdings tarafından kontrol ediliyor.

İşçiler şimdiye kadar maaşlarını alıyorlardı, ama mevcut durum nedeniyle bunun ne kadar süreceği belli değil. Bu arada, Fas son çare olarak petrol ithaline başvurduğu için, işi ve geçimi petrol rafinerisine bağlı 5.000 insan zor durumda.

Rafinerideki işçileri temsil eden IndustriALL üyesi Petrol ve Doğal Gaz Sanayii İşçileri Sendikası (SNIPGN-CDT) Genel Sekreteri Hussien Elyamani şöyle dedi:

“SAMIR'deki işçilerin geleceğinden kaygı duyuyoruz ve devleti, bu uyuşmazlığı bütün tarafların, özellikle işçilerin yararına çözmek için, rafineri sahibi şirketle görüşmeye çağırıyoruz.”

2015 yılında, Forbes dergisinin sıralamasında, Corral’ın CEO'su Şeyh Mohamed Hussein El Amudi, 10,8 milyar dolarlık kişisel servetiyle, Suudi Arabistan'ın ikinci en zengin kişisi olarak yer alıyordu.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı