• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

1 Mayıs Gebze'de Coşkulu Geçti:

Geleceğimize sahip çıkmak için alanlardayız

Gebze'de işçi sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü olan 1 Mayıs, binlerce işçi ve emekçinin katılımıyla büyük bir coşkuyla kutlandı. Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın'ın da hazır bulunduğu etkinlik,  sabah saat. 10.00'da,  sendika, siyasi parti, sivil toplum ve meslek örgütlerinin, Gebze Fatih Devlet Hastanesi önünden yürüyüşe geçmesi ile başladı. Petrol-İş üyelerinin yoğun katılım gösterdiği yürüyüş, Kent Meydanı'nda yapılan mitingle son buldu. 

04.05.2015

Gebze Sendikalar Birliği'nin çağrısıyla bir araya gelen birçok sendika, siyasi parti, dernek ve binlerce işçi, sabahın erken saatlerinden itibaren toplanmaya başlayarak Gebze Meydanı'na yürüdü. İşçi sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs'ta işçilerin talebi; çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve insanca yaşayabilmekti.

Petrol-İş Sendikası mitinge Gebze şubesi, İstanbul 2 No'lu şubesi ve Kocaeli şubesiyle birlikte, şube yönetimi ve bağlı işyerlerinde çalışan üyeleriyle çok geniş bir katılım sağladı. Mitinge genel merkezden Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ve sendika çalışanları katıldı.

Alanda ayrıca Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş, Tez Koop-İş, Basın-İş, Kristal-İş, Tes-İş, Deri Teks, TÜMTİS, DİSK’e bağlı; Birleşik Metal, Lastik-İş, Hak-İş’e bağlı; Çelik-İş şubeleriyle birlikte yer aldı.

Gebze Meydanı’na sloganlarla giren işçileri Gebze Sendikalar Birliği meydanda kurulan kürsüden  selamladı. Daha sonra 1977 yılında Taksim’de yaşanan katliamda canlarını kaybeden işçiler ve iş cinayetlerine kurban giden emekçiler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Tez Koop-İş Genel Başkanı Osman Gürsu, DERİTEKS Sendikası Genel Başkanı Musa Servi, TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk platforma çıkarak işçileri selamladı.

Çalışırken ölmek istemiyoruz

Gebze Meydanı’na kurulan kürsüde, Gebze Sendikalar Birliği adına konuşan Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz, 1 Mayıs daha güzel bir gelecek için çalışan emekçilerin mücadele günü, emeğin sesini birlik ve dayanışmayla yükseltme günüdür, diyerek sözlerine başladı. Konuşmasında Taksim yasağına da değinen Akyüz, "Taksimi 1 Mayıs'a açtıklarını övünerek söyleyenler bekledikleri olaylar çıkmayınca yaniden yasaklama yoluna gittiler. Taksim 1 Mayıs alanıdır. Taksim'e çıkarak oranın 1 Mayıs alanı olması için mücadele edenlere selam olsun." dedi.

Ülkemizde “iç güvenlik” değil, iş güvenliği sorunu var, diyen Akyüz, “2014 yılında iş cinayetlerinde 1886 işçi hayatını kaybetti. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması, iş cinayetlerinin önlenmesi için acil düzenlemelere ihtiyaç var. Sermayenin çıkarları için çalışırken ölmek istemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ülkemiz emek cehennemine dönüştürülmek isteniyor diye belirten Akyüz, taşeron çalışma yaygınlaşıyor, esnekleşme saldırısı hayata geçiriliyor, kıdem tazminatına göz dikiliyor, kiralık işçilik uygulaması gündeme getiriliyor, kadın emeği yok sayılıyor, dedi.

Grev hakkı gasp edilirken demokrasiden bahsedilemez

Grev yasakları konusunda Akyüz, “Büyük bir bölümü Gebze'de çalışan on bini aşkın metal işçisinin grev hakkı gasp edilirken demokrasiden bahsedilemez. Biz işçiler, kamu emekçileri, kadınlar, gençler, emekliler; bir şirket gibi yönetilen bu ülkede köleleştirilmek değil, demokratik bir ülkenin eşit yurttaşları olmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı. Akyüz konuşmasını tüm emekçilerin Birlik, Dayanışma ve Mücadele günü olan 1 Mayıs'ını kutlayarak bitirdi.

Miting sanatçı Nilay Koçak’ın seslendirdiği türkülerle ve çekilen halaylarla devam etti.