• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

ZİYARET

Gemlik Gübre Grevine Dayanışma Ziyareti

Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar ve Genel Sekreterimiz Ahmet Kabaca Bursa Şubesi Genel Kurulu'ndan öncesi Gemlik Gübre'de greve çıkan işçilerini ziyaret etti.

26.09.2016

24 Eylül 2016 tarihinde Bursa Şubemizin örgütlü olduğu Gemlik Gübre San. A.Ş. işyerinde toplu iş sözleşmesindeki yaşanan anlaşmazlıktan dolayı greve çıkan üyelerimize, grevin 34. gününde Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar ve Genel Sekreterimiz Ahmet Kabaca, Şube Başkanlarımız ve Bursa’da yapılacak şube kongresine katılmak amacıyla Bursa’ya gelen şube yöneticilerinden oluşan heyet üyelerimizi ziyaret etti. Başkan Yaşar Gemlik Gübre'de devam eden grevle alakalı açıklamalarda bulundu.

Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar: "Burada bulunma sebebimiz şube genel kurulu öncesi Başkanlar Kurulu olarak grev yerimizde, arkadaşlarımızla beraber olmaktır. Bugün değişen birşey yok. Buraları özelleştirenler hatırlamalı. Biz o günlerde de ‘Gemlik Gübre kömürcüye, İgsaş oduncuya satıldı’ demiştik. Biz devlette kalsın, üretime devam edelim önerisinde bulunmuştuk. Buranın özelleştirilmesi ve özelleştirmelerden alanların sorunları da sizin sorununuz. 2 ay bizimle görüşmeyen, görüşmemeyi organize eden işveren ile karşı karşıyayız. İlk gün de söyledik, bayram sonrası geldiğimizde de, biz greve çıkmadık. Bizi greve işveren mecbur etti. Bir takım bahanelerle biz görüşmemişiz gibi anlatıyor. Biz doğru müzakerenin içinde olmaya devam edeceğiz. Grev haktır ve sonuç itibari ile araçtır... Sorumluluk alan işverensen muhatap alıp görüşeceksin. Grev sürecinde fabrika içerisinde daha çok işçi istemişlerdi. İçeridekiler sadece adımıza nöbet tutabilirler. İçerideki arkadaşlar üretim yapmayacak. Grevde üretim yapılamaz. İşveren olayı sabote ediyor. Samimiyseniz, gelin masada görüşelim. Buradan sesleniyorum. Petrol-İş tüm grevlerini başarı ile tamamlamıştır. Gemlik Gübre’de de başarılı olacağız’’ ifadelerini kullandı.

Ardından basının sorularını yanıtlayan Yaşar; “Şube Kongresi'nde açıklayacaktım fakat burada da sorularınızı yanıtlamak amacıyla sorumlu sendikacılık anlayışı çerçevesinde aktarayım. Gemlik Gübre'de grev sürerken amonyak satışı yapıldığı şeklinde duyumlar var. Fakat bunun ne şekilde yapıldığına veya satıldığına dair elimizde somut bir kanıt yok. Ancak içeride satışa dair bir bulgu elde edersek, gerekli yerlere itirazımızı yapacağız. Bunun dışında amonyum nitratlı gübre satışı ve kullanımı ile ilgili bir dosya hazırladık. Sadece Gemlik Gübre'de değil Adana Şubemizin örgütlü olduğu Toros Gübre'de de üretim faaliyeti durdu. Daha öncede açıkladığım gibi işverenin bizi greve çıkmamız için ortam hazırladığını, fabrikalarda üretim durduğu için bu konuda yapılmış görüşmelere gelmeyerek çalısanların greve çıkmasında teşvikte bulunduğunu düşünüyorum. Toros Gübre'de patlayıcı imalatında kullanılamayacak gübre imalatı konusunda hazırlanan dosya Milli Savunma Bakanlığı'na sunulacak. Bakanlık bu konuyla ilgileneceğini, konunun Genelkurmay'a iletileceğini söyledi. Gemlik Gübre'nin hukukçularıyla yaptığımız görüşmede fabrikanın iyi yönetilmediğinin tekrar altını çizdik. Gemlik Gübre'den de benzer bilgileri istedik fakat geri dönüş alamadık.” dedi.

Başkan Yaşar konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Sonuç olarak şunu belirtmek istiyorum biz sendika olarak sadece kalıplaşmış sendikacılık yapmıyoruz. Aynı zamanda milletimizin, devletimizin ve çalışanlarımızın geleceğine dair güvence sağlayacak pozisyon yaratmaya çalışıyoruz.” dedi.
Ardından söz alan Genel Sekreterimiz Ahmet Kabaca; “Grevimizin 34 günü. Greve başlamadan önce masa başında bitirmeye gayret ettik. İşveren masada bitirmemeyi hedef haline getirdi. Beş ayda 2 toplantı yapabildik. Bunlarda da sorun çıkarılmaya gayret gösterildi. ‘Asla grev yapamazlar’ diye işçiyi bölmek ve sözleşmeyi olumsuz şekilde bitirmek istiyorlardı. Burada Bursa Şubemizin, genel kurulu vesilesi ile bir aradayız. Bu büyük ailenin kalpleri burada, tüm örgütün selamları var. Petrol-İş bu grevi başarıya ulaştıracaktır.” dedi.