• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın Kırıkkale Şubemizin Temsilciler Kuruluna Katıldı

Basıh Servisi
19.03.2014

Kırıkkale Şubemizin Temsilciler Kurulu 19 Mart Tarihinde Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın'ın katılımıyla yapıldı.

Haberi videodan izleyebilirsiniz.

Toplantının ardından Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın, Kırıkkale Şube Yönetim Kurulumuz ve Temsiliciler Kurulumuz, Milliyetçi Hareket Partisi Kırıkkale Belediye Başkan Adayı Mustafa Pekdoğan'ı seçim bürosunu ziyaret ederek başarı dileğinde bulundular.

Genel Başkanımız aday bürosunda yaptığı konuşmada Sayın Mustafa Pekdoğan'ın daha önceki belediye başkanlığı döneminde TÜPRAŞ özelleştirmesi sırasında sendikamıza yapmış olduğu desteğini unutmadığımızı dile getirdi.

PETROL-İŞ SENDİKASI KIRIKKALE ŞUBESİ TEMSİLCİLER KURULU  SONUÇ BİLDİRGESİ 19 MART 2014                

 30 Mart'ta yapılacak olan yerel yönetim seçimleri öncesinde yapmış olduğumuz şube temsilciler kurulumuz ülke sorunları, işçilerin sorunları ile işyerlerimizin özel sorunlarının tartışılacağı bir gündem ile toplanmış bulunuyor. Ülkemiz yerel seçimlerde kendisini yönetecek yerel yöneticileri seçecek; ancak  seçimin niteliği itibariyle    yerel yönetim seçiminden öte iktidara güven oylaması niteliğine dönüşmüştür. Seçim ortamında toplumsal birlikteliği zedeleyecek her türlü ayrımcılığı ve ötekilikleştirmeyi ortaya koyacak bir dil ve üslup kullanılmaktadır. Özellikle Başbakanın yatıştırıcı, kucaklayıcı bir tutum içerisinde olması gerekirken her fırsatta toplumun kutuplaşması üzerine bir politika oluşturması ileride onarılması  güç sonuçlar doğuracaktır.           

Seçimler gelip geçicidir ortak bir kaderi paylaştığımız ülkemiz insanlarının emekçilerin birbirlerine karşı siyaset üzerinden kin ve nefret duyguları içerisinde olması kabul edilemez bir durumdur.Bu anlamda başta tüm çalışanlar olmak üzere üyelerimizi ve yurttaşlarımızı sağ duyulu olmaya davet ediyoruz . Toplumsal çatışma ve ayrışmanın kimseye yararı olmadığını bir kez daha hatırlatırız.    

2014 yılı bütçesi mecliste kabul edildi. Bütçeler siyasi ve ekonomik  vesikalardır. Bütçe rakamları hükümetin tercihlerini ortaya koyarlar. 2014 yılı bütçesine baktığımızda da  yatırım ve istihtama ayrılan payın oldukça düşük kaldığını bu oranın bütçenin % 14.1 olarak belirlendiğini görüyoruz. Eğitim ve sağlığa ayrılan paylarında oldukca düşük kaldığını bu rakamlarında eğitime % 16.8 sağlığa %4.6 oranında bir pay ayrıldığı ve bu ayrılan payların da %80 oranında personel gideri olduğu hesaplanırsa geriye kalan kaynağın yetersiz kalacağını ve sağlıkta hastalardan eğitimde ise velilerden kaynak sağlanacağı anlaşılmaktadır. 

Diğer taraftan çalışanları yakından ilgilendiren kıdem tazminatının fona devri hükümet Başka bir bahara kaldı dese de başka bahar diye tarif ettiği seçim sonrası olduğu herkesin bilgisindedir.    

2013 yılında tekrar gündeme getirilen kıdem tazminatının fona devredilmesi sermayenin 60 yıllık talebidir. İçerisine sıkıştırdığı  bir iki madde ile sözde işçi lehine bir düzenleme  gibi sunulan taslak'ta asıl niyetin fon üzerinden işcinin kıdem tazminatına el koyma olduğu işciler tarafından gözden kaçmamaktadır. Kıdem tazminatının fona devredilmesindeki amaçları şöyle sıralayabiliriz. Kıdem tazminatını alma koşullarını zorlaştırmak fonda biriken paraları yerli yabancı fon şirketleri eliyle değerlendirmek,  bu şirketlere kaynak aktarmak ve şirketler eliyle fonda biriken paralarının kişisel tercih yaptırılarak olası bir kayıpta şahısları sorumlu tutarak kumar ekonomisinin de önünü açmaktadır.  Kaldı ki türk halkı on yıllardır kıdem tazminatını geleceğinin garantisi ve teminatı olarak görmüş ve kendisinin iş güvencesi olarak da algılamıştır.  

Seçim sonrası istihdam paketi hazılığı yapılmakta bu pakette taşeron işçiliği yeniden yapılandırılarak ve yaygınlaştırılacaktır. Yeni esnek çalışma biçimleri yasalaştırılarak yürürlüğe girecek ve sendikal örgütlülük tamamen ortadan kaldırılacak veya  oldukca zayıflatılacaktır. Çalışanlar açısından yine paketle yer alması düşünülen bir diğer konu  da özel istihdam büroları bu büroların amacı kiralık işçilik düzenlemesidir. Kiralık işcilik düzenlemesi akp hükümeti tarafından 2009 yılında da gündeme gelmiş TBMM'ce kabul edilmiş ancak Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmişti. 

Kiralık işci düzenlemesi  19. yüzyılda da ortadan  kalkan köle pazarlarını yeniden uygulamaya koymak ve köle pazarlarındaki işciyi her türlü güvenceden yoksun bırakarak çalıştırmayı hedeflemektedir. Ülkemizde son aylarda yaşanan büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonları ciddi sarsıntıya neden olmuştur. Devamında bu soruşturmaların siyasi bir amaca hizmet ettiği gerekçe gösterilerek iktidarın başvurduğu yöntemler yeni bir tartışmanın ateşlenmesine sebep olmuştur.   

HSYK'nın yapısının değiştirilerek kuvvetler ayrılığı ilkesi ihlal edilmiş yargı ise dünden daha fazla siyasallaştırmıştır. Son gelişmeler göstermiştir'ki ülkemizin şeffaf hesap verebilir halk için halktan yana siyaset anlayışı ile bağımsız ve tarafsız ve yargı sistemine ihtiyacı ortaya çıkmıştır.         Ülkemizin 2011 krizi sonrası sokulduğu sıcak paraya , inşaat ve alt yapı yatırımlarına dayalı  rant ekonomisi tüm dünyada olduğu gibi birçok ihale usülsüzlüklerine rüşvet ve yolsuzluklara zemin hazırlamaktadır. Bu ortamda siyasette kişisel menfeat peşinde  koşan ve siyaseti bir zenginleşme aracı olarak görenler aynı zamanda toplumsal kaynakları eritmekte toplumda ciddi ahlak ve değer erimelerine neden olmaktadırlar.       

Tüm bunları sıraladığımızda bu martta yapılacak olan olan yerel seçimlerin bir yerel yönetici seçimi olmadığını hükümetin 12 yıllık karnesinin onaylanacağı düşünürsek  12 yıllık karnede çalışanlar üretenler emeğiyle geçinenler açısından hiçde iç açıcı bir durum gözükmemektedir. Direkt ve dolaylı vergiler biz çalışanları inim inim inletmiş; özelleşen iş yerlerimizde işten çıkarılan işçilerimiz 4/C adı altında yeni bir istihdam modeliyle ucuz işciliğe mahkum edilmiştir.

2010 yılının  1 Mayısında  işçileri ayak takımı olarak adlandırılmış ve emeği ile geçinen alın teri döken insanlarımızı küçümsemiştir. Yapılanları ve uygulamaları çabuk unutan değil unutmayan ve unutturmayan bir topluluk olan Petrol -iş sendikasının ve üyelerimizin oyu sermaye yandaşı olan akp'ye  gitmeyecektir.             
Temsilciler kurulumuz 18 Mart şehitler gününde tüm şehitlerimizi minnetle ve şükranla anarken, Düşüncelerimizi ve görüşlerimizi  kamuoyu ile paylaşır, örgütlü mücadelenin her zaman kazananının işçiler olduğunu savunuruz.                              

Saygılarımızla

Kırıkkale Şube Temsilciler Kurulu adına

Recep Sefer

Başkan

Kaynak: Kırıkkale Şubesi