• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

TÜİK verilerine göre Ocak ayında işsizlik oranı yüzde 11,3'e yükseldi

Gerçek İşsizlik Oranı ise yüzde 20,7

TÜİK Ocak 2015 işgücü istatistiklerini yayımladı. Buna göre 2015 yılı Ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine göre işsizlik oranı 1 puanlık artış ile yüzde 11,3 seviyesinde gerçekleşti. İşgücüne dahil edilmeyen kesimin katıldığı gerçek işsizlik oranı ise yüzde 20,7 seviyesinde.

15.04.2015

İşsizlik, son Şubat 2011'den bu yana yani son beş yıldır en yüksek düzeyine ulaştı. TÜİK'in açıkladığı veriler, işsizlik oranında ciddi bir yükselişin yaşandığını gösteriyor. Ocak ayında resmi işsizlik oranı yüzde 11,3'e yükseldi. Bir önceki ay (Aralık 2014) işsizlik oranı yüzde10,9 idi. İşsizlerin sayısı 3 milyon 259 bine ulaştı.

Tarım dışı işsizlik oranı ise yüzde 13,4 oldu. Kadınlarda tarım dışı işsizlik oranının düzeyi ise yüzde 17,3'e kadar yükseliyor.

Türkiye'de genç işsizliği büyük bir sorun oluşturmaya devam ediyor. Genç nüfusta işsizlik oranı Ocak'ta yüzde 20 oldu. Resmi rakamlara göre her beş gençten birisi işsiz durumda.

Kadınlarda gerçek işsizlik oranı yüzde 28,2

İşgücüne dahil edilmeyen iş bulmaktan umudunu kesenler, iş aramayanlar, zamana bağlı eksik istihdam edilenler, yılın bir bölümünde çalışan mevsimlik işçilerin de dahil edildiği gerçek (geniş) işsizlik oranı yüzde 20,7. Geniş anlamda işsizlerin sayısı 6,5 milyon kişiyi buluyor.

Kadınlarda gerçek işsizlik oranı ise yüzde 28,2 gibi yüksek bir seviyeye tırmanmış durumda.

Bu tablo, ekonomide yavaşlamanın etkileri işgücü ve işsizlik rakamlarına yansımaya başladığını gösteriyor.