Geri adım yok! Meksika'da işçilerin altı yıllık mücadelesi hâlâ sürüyor

Dış İlişkiler
29.01.2014

26 Ocak'ta, IndustriALL Küresel Sendika'ya bağlı Meksika sendikası SUTIEVP üyesi 33 işçinin sürdürdüğü mücadele altıncı yılını tamamladı. Grupo Modelo-AB InBev'in bira şişesi üretimiyle uğraşan bir iştiraki olan Industria Vidriera del Potosí'deki işlerine geri dönmek isteyen işçiler, çalışma bakanlığı makamlarıyla işbirliği içindeki şirket tarafından, bağımsız sendikanın gücünü kırmak için, 2008'de işten atılmışlardı.
“Şirketin sendikalı işçileri işten atması ve sendikayı (STUEIVP) dağıtması, 9 Mayıs 2008'de resmi makamların onayı ve desteğiyle oldu. Şirket ve resmi makamlar işçileri sendikal temsilden yoksun kılmak için kamuoyu nezdinde ortak bir gövde gösterisi yaptılar.
2008'de -sendika yönetim kurulu üyelerinin tamamının da içinde yer aldığı- toplam 220 işçi işten atıldı. Şirket, kendisinin kurdurduğu sarı sendikanın yöneticileriyle elbirliği içinde, yeni toplu sözleşme imzalanmadan önce bu operasyonu gerçekleştirdi.
Altı yıl boyunca, işçilerin seçtikleri sendika SUTEIVP 220 işçinin işten atılmasını kabul etmeyi reddetti. Çünkü o sıralarda yürürlükte olan toplu sözleşme uyarınca işçilerin iş güvencesi vardı. Bugüne kadar 33 işçi şirketin baskılarına karşı direnmeyi başardı ve dava yoluyla işe dönme umudunu koruyor.
26 Ocak'ta şirketin önünde yapılan sembolik bir eylemle, sendika (SUTEIVP), mücadeleye devam niyetinde olduğunu gösterdi ve yetkili makamların ve Grupo Modelo yönetiminin uyuşmazlığa bir çözüm bulmasını talep etti. Sendika bu mücadeleye koşulsuz dayanışma veren bütün ulusal ve uluslararası sendikalara teşekkür etti.
Sendikanın açıklaması şöyle: “2008'den bu yana, Industria Vidriera del Potosí 600 işçiyi daha haksız olarak işten çıkardı. Bu altı yıl içinde, bizleri destekleyen arkadaşlarımızı işten attı ve diğerlerini ise işveren destekçisi sarı sendikaya (CROC) katılmaya zorladı. Bu sendika, işçileri, eğer bizim mücadelemizi destekleyecek olurlarsa derhal işten atmakla tehdit etti. Ayrıca, işten atılan işçiler, eşleri, çocukları ve aileleri kara listeye alındı. Oysa tek suçumuz, Meksika Anayasası'nda öngörülen çalışma ve insan haklarımızı savunmaktı.”
Şirket ve çalışma bakanlığı makamları, işçileri yıpratmak ve davayı sürüncemeye sokmak amacıyla, işten atılan 33 işçinin işe iadesi davasını türlü yollardan engelledi. Altı yıllık mücadeleyle ilgili sembolik eylemde işçiler Grupo Modelo'dan şu taleplerde bulundular:
Direnmeyi sürdüren 33 işçi derhal işe iade edilmelidir;
Grupo Modelo-AB InBev, ILO'nun 87 nolu sözleşmesi gibi uluslararası çalışma sözleşmelerine uymalıdır;
Şimdi artık Grupo Modelo'nun sermayesinin tamamına sahip AB InBev, uyuşmazlığa bir çözüm bulma sorumluluğunu üstlenmelidir;
Bağımsız sendika SUTEIVP tanınmalıdır;
Fabrika içindeki işçilerin tacizine son verilmelidir;
Sendikalaşma özgürlüğüne saygı gösterilmelidir;
Sarı sendikaya hayır;
Vidriera del Potosí'de toplu işten atmalara hayır.
IndustriALL Küresel Sendika üye örgütlerimiz arasında yer alan SUTEIVP'e desteğini ve dayanışmasını bir kez daha ifade ediyor, mücadeleyi sürdüren işçileri taleplerinde ısrar etmeye çağırıyor, çalışma bakanlığı makamlarını ise hızla arabuluculuk yapmaya ve işçiler ve aileleri lehine bir çözüm bulmaya çağrıyor.