• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Gübretaş İşçisinden İşverene Uyarı

19.04.2017

Kocaeli Şubemizin örgütlü olduğu Gübretaş işyerinde 17 Nisan Pazartesi günü, sendikamız, işveren ve arabulucu eşliğinde yapılan toplantıda bir sonuca varılmadı. Görüşmede işverenin işçilerin ücretlerine %2'lik (kişi başı 20-30 kuruş) bir payın işçilere dağıtılması ve %6 oranında  yıllık zam verilmesi konuları görüşüldü. Sendikamız ve üyelerimiz bu teklifi kabul etmedi ve  19 Nisan Çarşamba günü Gübretaş'ta çalışan üyelerimiz iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Kocaeli Şube Başkanımız Salih Akduman eylemde yaptığı açıklamalarda bu teklifi kabul etmeyeceklerini işçileri talep ettiklerı hakları verilmesi gerektiğini  ve işverenin adaletli davranmasını beklediklerini belirtti.

Fabrika önünde toplanan tüm vardiyalar “İş, ekmek  yoksa barış da yok”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları atarak eylem yaptılar. Ardından Kocaeli Şube Başkanımız Salih Akduman toplu iş sözleşmesinde gelinen noktayla ilgili üyelerimize bilgi verdi. Konuşmasında; “İşyerinde genel müdür yok uzun süredir işçi ve mühendisler tarafından yönetiliyor. İş değerlendirmesi ile 3 yıldır mücadele ediyoruz, iş değerlendirilmesi yapıldı fakat maliyet yükseleceği için kararlı tutum göstermiyorlar.” dedi. İşçiye %2 lik pay verdiklerini bunun da  20 kuruş ve 1 lira arasında değiştiğini ve kime verileceğinin belli olmadığını belirten Akduman böle bir kıdem sisteminin olmadığını, işverenin anlamamazlıktan gelen bu tutumlarının devamı halinde ellerinden gelen tüm mücadeleyi verceklerini söyledi.

Kocaeli Şube Başkanımız Salih Akduman sözlerine şöyle devam ettti; “Ücret teklifi verdiklerini ve  bizim işçiye bunu anlatmadığımızı söylediler. İşin ilginç yanı işçi verdiğimiz teklifi duysa kesin kabul edecek dediler.  %6 da zam yapacaklar. Bunu kabul ediyor  musunuz? Gübretaş işçisinin çalıştığı şartları gelin yerinde görün. Yüreği olan varsa gelsin burada bir kere gezsin. Ayağına çizme giymesinler. İşçilerin nasıl koşullarda çalıştığını görsünler. %6 zam oranı ile siz bu insanların aklı ile alay mı ediyorsunuz? Yıllık enflasyon %8 ama bunu da ayırıp %2’sini iyileştirme olarak vereceklermiş. Bizim sizden başka gideceğimiz yer yok. Bizim birlik ve beraberliğimizden başka şansımız yok. İş değerlendirmesi Gübretaş’ın gündemine girdi. Ama bugün ama yarın bunu yapmak zorundalar. Bizim derdimiz bu fabrikada yıllara dayalı olarak yok edilen adaleti sağlamak istiyoruz. Bu zulüm bitsin istiyoruz. Gübretaş işçisi öyle ya da böyle bu zulmü bitirecek. Onlar bu işi anlamadı, biz de onlara anlatacağız. Gübretaş işçisi bu fabrikayı herkesten çok seviyor. Gübretaş işçisi sadece ekmeğini bir tane daha büyütmek için burada. Bu fabrikaları ülkemizin değerleri oldukları için seviyoruz.” dedi.
Akduman’ın açıklamasından sonra Gübretaş çalışanları alkışlı protesto eşliğinde işbaşı yaptı.