• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Gübretaş’ta grev ilanı asıldı

Gübretaş fabrikasında 18 Ocak’ta başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işverenin sendikanın taleplerini kabul etmemesi üzerine sendika grev kararını fabrikaya astı. 

07.05.2015

Gübretaş Fabrikasında çalışan 219 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinde Petrol-İş Sendikası ve işveren sendikası Kiplas ile süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Arabulucu sürecinde de anlaşma sağlanmadı. Geçtiğimiz hafta arabulucu olarak atanan KOÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu gözetiminde yapılan görüşmelerde de anlaşma çıkmayınca Petrol-İş Sendikası grev kararını fabrikaya astı. Petrol-İş Şube Başkanı Salih Akduman, fabrikada yaşanan haksızlıkların son bulması, elde edilen kardan işçiye düşen payın verilmesi için bu kararı aldıklarını kaydetti.

Saban saat 08.00’de Gübretaş’a gelmeden servislerden inen işçiler alkış ve sloganlarla fabrikaya yürüdü. İşçiler, “Üreten biziz kazanan biz olacağız” sloganının attı. Fabrikanın yönetim binası önünde açıklama yapan Petrol-İş Şube Başkanı Salih Akduman, “Tarafsız arabulucuda da sonuç çıkmadı. İşveren sesimizi duymuyor. O zaman biz nasıl ses duyurulacağını göstereceğiz. Fabrika yöneticileri buradaki haksızlıkları görmezden gelmek için ellerinden geleni yapıyor. Buna fabrika müdürü dahildir” dedi.

Eşitçe paylaşmayı, hakça bölüşmeyi bilmeyenlere bunu öğreteceklerini ifade eden Akduman, “Bize ne kadar iyi bir fabrikada çalıştığımızı söyleyerek şükretmemizi istiyorlar. Aslında biz onlara ne kadar iyi bir fabrikada yönetici oldukları için şükretmeleri gerektiğini öğreteceğiz. Biz ekmek mücadelemizi veriyoruz ve ürettiğimizden elde edilen karı istiyoruz. Kimsenin parasında gözümüz yok. Hakkımız olanı istiyoruz” dedi.

Fabrikalarını sevdiklerini belirten Akduman, “Biz refahımızı yükseltecek bir kazanç istiyoruz. İşveren temsilcisi yönetici fabrikanın bu yıl kar etmesinden dolayı işçiye teşekkür ederek, kapsam dışında olanlara kar payı dağıtacaklarını söylüyor. Ama kapsam içi olanlara kar payı verilmiyor. Biz bu haksızlığı ortadan kaldırmak istiyoruz. Bizim ısrarla fabrikayı durdurmak gibi bir niyetimiz yok. Ama bu haksızlıkları ve zulmü ortadan kaldırmak için eğer greve çıkmak gerekiyorsa ondandan geri durmayacağız” dedi.

Şube Başkanımız Salih Akduman'ın konuşmasının ardından işçiler sloganlar atarak fabrika yemekhanesine  yürüdüler . Grev ilanı başkanımız tarafından ilan panosuna  asıldı.