• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Jyrki Raina / IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri

Güvencesiz çalışmaya karşı toplu sözleşmeleri kullanalım

IndustriALL Küresel Sendika'nın 7 Ekim'deki küresel eylem günü yaklaşıyor. Ama güvencesiz çalışmaya karşı mücadele bütün bir yıl boyunca sürüyor. En son yayınımız “Güvencesiz Çalışmaya Karşı Toplu Sözleşme Stratejileri”ne toplu sözleşme çalışmalarınızda yararlanmak için bir göz atın

01.10.2014

Dünyanın dört bir yanında sendikalar 7 Ekim'deki İnsana Yakışır Çalışma İçin Küresel Eylem Günü'nde üyelerini tekrar harekete geçiriyor. Her zaman olduğu gibi, örgütümüzün küresel mesajını ulusal talepleriyle birleştirecekler. Dünyanın her yerinde renkli eylemlere tanık olacağız.

Güvencesiz Çalışmaya SON kampanyası sadece bir günle sınırlı değil. IndustriALL Küresel Sendika mücadelesini tüm kıtalarda bütün bir yıl boyunca her gün sürdürüyor. Bu konudaki haberler IndustriALL'un kampanya sayfasında sürekli olarak yer alıyor.

IndustriALL yasa ve toplu sözleşmeyle güvencesiz çalışmayı sınırlama mücadelesinde üye örgütleri destekliyor. Somut bir örnek vermek gerekirse, Haziran 2014'te “Güvencesiz Çalışmaya Karşı Toplu Sözleşme Stratejileri” adlı yeni bir elkitabı yayımladık.

Güvencesiz istihdamın sınırlanmasında ve güvencesiz işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesinde toplu sözleşme önemli bir rol oynuyor. Yayımladığımız elkitabı, bu konuda yaratıcı çözümler içeren sözleşmelerden örnekler veriyor. Bu örneklerden birkaçını şöyle sıralayabiliriz.

Bridgestone ile ilgili olarak, ABD'de Birleşik Çelik İşçileri Sendikası USW, Arjantin'de Lastik İşçileri Sendikası SUTNA ve Brezilya'da Sao Paulo Lastik İşçileri Sendikası, toplu sözleşmelere, üretimle ilgili düzenli bakım işlerinin doğrudan istihdam edilen işçiler tarafından yürütüleceği yolunda bir hüküm girmesini sağladı.

Sao Paulo sendikası, ayrıca, geçici işçilerin üretimdeki işgücünün yüzde 5'ini aşamayacağı konusunda Bridgestone, Pirelli ve Goodyear ile anlaştı. Kanada'da, Quebec'teki Rio Tinto'da çalışan USW üyesi işçiler, taşeron işçileri konusunda yüzde 10-15 tavan oranını kazanım olarak sözleşmeye soktular. 

Güney Afrika Metal İşçileri Sendikası NUMSA, 2011 ve 2014 metal işkolu sözleşmelerinde geçici işgücünün kullanılmasına sınırlar getirdi. Buna göre, işçiler işçi simsarları aracılığıyla 4 aydan daha uzun süre istihdam edilemiyor. Avustralya ve Filipinler'de bazı toplu sözleşmelere göre, belirli süreli bir işçi 12 ay sonra sürekli işçi oluyor.

IndustriALL üyesi sendikalar taşeron işçiliğinin yaygınlaşmasının önünü almak için sürekli mücadele veriyor. ABD Kamu Hizmeti İşçileri Sendikası'nın bu yılın ilk yarısındaki iki ay süreli grevi ya da Senegel Sanayi İşçileri Sendikası'nın güvencesiz işleri düzenli istihdama dönüştürmesi bunun örnekleri arasındadır.

Almanya'da IG Metall, Avustralya'da İmalat İşçileri Sendikası AMWU, Güney Afrika'da NUMSA ve Mauritius'ta sendikalar toplu sözleşmelerle eşit ücret ve sosyal haklar elde ediyor.

IndustriALL güvencesiz çalışmayı sınırlamak için küresel sözleşmelerden de yararlanıyor. Şimdiye kadar bağıtlananlar arasında en sağlam güvenceler içeren sözleşme, IndustriALL, Volkswagen Grubu yönetimi, Avrupa ve Dünya İşletme Konseyleri tarafından Kasım 2012'de imzalanan “Volkswagen Grubu İçin Geçici Çalışma Şartı”dır.

Anlaşma geçici çalışmayı işgücünün yüzde 5'iyle sınırlıyor ve eşit ücret ile eşit muameleyi güvence altına alıyor.

Ama şimdi 7 Ekim için pankartlarınızı hazırlayın.