• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

GÜVENLİK TERÖRÜ

Mayıs Taksim'de kutlanmasın diye İstanbul'da sıkıyönetim uygulandı. İstanbul'daki olağanüstü hal uygulaması nedeniye yurttaşlar evlerine, işlerine hatta hastaneye bile gidemedi. Turistler otellerine ulaşamadı. Bütün toplu taşıma araçları servis dışı olduğundan yurttaşlar kilometrelerce yürümek zorunda kaldı.

02.05.2014

Toplu taşıma araçlarının hizmet vermemesi nedeniyle yürümeyi tercih eden yurttaşların önüne polis bariyerleri çıktı. Birçok basın mensubu dahi basın kartlarını göstermesine karşın önce engellendi. Taksim, Mecidiyeköy, Şişli'de cadde ve sokak girişlerine konulan bariyerler yurttaşları canından bezdirdi. Büyükdere Caddesi girişine kurulan polis bariyerleri nedeniyle hastaneye ve işyerlerine gitmek isteyen yurttaşlar, polise tepki gösterdi. Lape ve Şişli Etfal Hastanesi'ne çıkan yolların kesilmesi nedeniyle hasta yurttaşlar, zor durumda kaldı. 

Birçok kişi ya çok erken saatlerde işyerlerine gitti, ya da geceyi çalıştığı kurumlarda geçirdi. Taksim'de bariyerler nedeniyle otele gidemeyen Süleyman Demirel Üniversitesi satranç takımı, tepkilerini bariyerlerin önüne taşlarını dizip satranç oynayarak gösterdi. Taksim çevresindeki otellerde çalışanlara geçiş izni için belge göstermeleri istendi. Taksim bölgesindeki hastane çalışanları da önceden izin aldıkları için gidebildiler. Unkapanı Köprüsü'nün kapatılması nedeniyle sabah saatlerinde işlerine gitmek üzere yola çıkan yurttaşlar, köprüyü yürüyerek geçti. 

Trafik kilitlendi, halk işyerlerine yürüdü 

Polisin, Boğaziçi Köprüsü'nün çıkışında Beşiktaş, Zincirlikuyu çıkışlarının kapatılması köprü trafiğini kilitledi. Yurttaşlar, otobüslerden inerek işlerine yetişmeye çalıştı. Metro, metrobüs, otobüs ve vapur seferlerinin yapılmamasına tepki gösteren yurttaşlar, uygulamanın kabul edilemez olduğunu belirterek, "En doğal seyahat hakkımız engelleniyor. Buna İstanbul Valiliğinin ve hükümetin hakkı var mı" dediler. Çok sayıda yurttaş duraklarda ne yapacaklarını, istedikleri yere nasıl gideceklerini bilemeden yollarda kaldılar. . 

Uçuş da yasak

NOTAM olarak adlandırılan ve pilotların uçuş öncesinde bilgilendirme amaçlı yayımlanan bildirime göre, gün doğumundan günbatımına kadar Beyoğlu ilçesi Taksim Meydanı, Şişli ilçesi Mecidiyeköy, Fatih ilçesi Saraçhane, Beşiktaş ilçesi Dolmabahçe Meydanı, Kadıköy ilçesi iskele Meydanı semaları uçuşa kapatıldı. 

İstanbul'da dün ulaşım akşam 17.00'den sonra normale döndü. 

 

İŞTE ERDOĞAN'IN İSTEDİĞİ TAKSİM!

İstanbul Haber Servisi - Mega kent İstanbul'da 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın Taksim'de kutlanmaması için adeta ilan edilmemiş sıkıyönetim uygulandı. Kara ve deniz ulaşımı durduruldu; metro, metrobüs, vapur çalışmadı. İstanbul Valiliği, ana caddeleri trafiğe kapattı, ara sokakları bariyerle kesti, yurttaş bırakın bayramı, işine gücüne gidemedi, en tabii ulaşım hakkı engellendi. Toplu taşıma araçları yurttaşlara hizmet vermezken, İETT otobüsleri binlerce polisi sevk etmek için kullanıldı. Deniz ve kara ulaşımının engellenmesinin yanı sıra günbatımına kadar Taksim, Şişli ve bazı semtlerin semaları da uçuşa kapatıldı. 1 Mayıs Emeğin Birlik Mücadale Dayanışma Günü'nü kutlamak isteyenlere karşı "güvenlik önlemi" adı altındaki olağanüstü hal hazırlıkları, AKP iktidarı ve istanbul Va lisi tarafından günler öncesinden başlatıldı. 19 bini Taksim'de olmak üzere toplam 39 bin polis görevlendirilerek özetle istanbul'da ilan edilemiş sıkıyönetim uygulandı. İşçiye, işsize, öğrenciye, emekliye karşı 50'yi aşkın toplumsal müdahale aracı (TOMA) ve Akrep denilen zırhlı araçlar kullanıldı, ihtiyaç halinde il Jandarma Komutanlığından da destek birlikleri hazır bekletildi. Polis helikopterleri gün boyu İstanbul'un üzerinde uçtu.  Polis kitlesel kutlamayı engellemek için saatler öncesinden önlem aldı, gözaltılar gerçekleştirdi.

 

Geceden gözdağı 

İstanbul Haber Servisi - İstanbul'da birçok bölge halkı,1 Mayıs öncesi geceyi ayakta geçirdi. Polis, yurttaşların bayramı kitlesel kutlamaması, Taksim'e çıkamaması için gece boyunca çalıştı. Taksim'e çıkan tüm yollara polis bariyerleri yerleştirilirken jandarma yazılı çok sayıda bariyer de hazırda bulunduruldu, izmir, Adana, Trabzon, Erzurum, Çorum, Rize, Hatay, Mersin, Kars ve Van'dan uçakla Atatürk Havalimanı'na takviye polis ekipleri getirildi. Beşiktaş'taki işçi Mücadele Derneği basılarak bazı kişiler gözaltına alındı. Okmeydanı'nda da yoğun güvenlik önlemi alan polis, Perpa otoparkına konuşlanarak adeta kuş uçurtmadı. Polis Bayrampaşa, Edirnekapı Metrobüs duraklarına giden üstgeçitlerde arama yaptı. Polis ekipleri, "provokatif eylemleri engellemek" bahanesiyle Cihangir, Tarlabaşı, Karaköy ve Dolapdere'de eşzamanlı olarak operasyonlar yaptı. Tarlabaşı'ndaki operasyonlarda, 11 kişi gözaltına alındı. Cihangir'de barikat için kullanılabileceğini düşünülen çöp konteynırlarının toplanması, yurttaşlar tarafından protesto edildi. 

 

Mutlu'dan videolu mesaj 

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabında videolu 1 Mayıs mesajı yayımladı. Vali Mutlu, videolu mesajda 1 Mayıs'm tüm emekçilerin bayramı olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi: "Bugün gün ağarırken sokağı temizleyen Ahmet'in, köşe başında sıcak simit aldığımız Murat'ın, duraktan bindiğimiz otobüsün şoförü Halil'in, yolu açmak için saatlerdir kavşakta bekleyen trafik polisi Ayhan'ın, okuduğumuz gazetenin muhabiri Özlem'in, her eve dönüşte bizi sevgiyle karşılayan eşimizin, Zonguldak'ta yerin yüzlerce metre altından kömür çıkaran Haydar'ın, buz gibi soğukta elleri nasır tutmuş inşaat işçisi Bekir'in, Giresun'da fındık toplayan Zeynep'in bayramı. Bugün tek bir zümrenin, tek bir grubun değil, tüm işçinin, tüm emekçilerin bayramı. Bugünün sevgi ve hoşgörüyle huzur ve güven içerisinde kutlanabilmesini diliyor, hepimizin emek ve dayanışma gününü tebrik ediyorum." 

 

Yenikapı boş kaldı 

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 1 Mayıs kutamaları için emek örgütlerine adres gösterdiği Yenikapı'daki miting alanı boş kaldı. 1 Mayıs kutlamaları ve olayların devam ettiği sırada Yenikapı'daki meydana kutlama için sadece Katılımcı Büro Çalışanları Sendikası'nin başkanı ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan 6 kişi gitti. Meydanda köfte satmak için seyyar tezgâh kuran Celal Korlaş ise umduğunu bulamadı. Meydanın kalabalık olacağı umuduyla Yenikapı'ya geldiğini belirten Korlaş uzun süre müşteri bekledi ama beklediği satışı yapamadı. 

 

Geçen yıl yaralandı bu yıl Taksim'e yürüdü 

İstanbul Haber Servisi - Geçen yıl 1 Mayıs'ta Tarlabaşı'nda polisin biber gazı kapsülünün başına isabet etmesi sonucu ağır yaralanan lise öğrencisi D.A. da dün babasıyla birlikte yeniden Taksim Meydanı'na çıkmak istedi ancak barikatı aşamadı. D.A, "Biz şu anda Taksim'e giremiyoruz ama geçen yıl uyguladıkları şiddetin bir işe yaramadığını göstermek için buradayız. Girmeye çalışıyoruz bakalım ne olacak ama gireceğiz. Bir sene benim için çok yoğun geçti ama düşünce açısından hiçbir şey değişmedi, hepsi aynı" dedi. D.A'nın babası Ali Ekber A. ise Taksim yasağını eleştirerek "İşçilerin birlik ve beraberliğinden korkuyorlar, işçilerden bu kadar korkulmaması lazım" diye konuştu

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi