• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Hazar Denizi Petrol ve Gaz Sendikaları Toplandı

Hazar'da uluslararası sendikal dayanışma güçlendirilmeli

IndustriALL Küresel Sendika “Hazar Denizi Petrol ve Gaz Sendikaları Ağı” Kazakistan'ın Atırav kentinde 28-29 Ekim 2014 tarihlerinde toplandı.

31.10.2014

Toplantıya Azerbaycan Petrol ve Gaz İşçileri Sendikası, Kazakistan Petrol ve Gaz İşçileri Sendikası, Rusya Petrol ve Gaz İşçileri Sendikası, Norveç Enerji İşçileri Sendikası temsilcileri katıldı. IndustriALL adına ise küresel federasyonun enerji seksiyonu direktörü Jim Catterson toplantıda hazır bulundu.

Petrol-İş Sendikası'nın da içinde yer aldığı IndusrtiALL Hazar Denizi Petrol ve Gaz İşçileri Sendikaları Ağı'na Petrol-İş Sendikası'ndan Genel Yönetim Sekreteri Ahmet Kabaca, İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Baranlı ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı.

Hazar Denizi'nde petrol ve gaz arama, çıkarım ve taşıma alanının masaya yatırıldığı toplantı bu alanlarda işçilerin örgütlü olduğu petrol ve gaz şirketlerinde örgütlenmenin güçlendirilmesi ve örgütsüz alanlarda ise örgütlenme çalışmalarının küresel dayanışma ile nasıl daha etkin hale getirileceği üzerine odaklanıldı. Rus şirketi Lukoil ve Norveç çok uluslusu Statoil'de mevcut Küresel Çerçeve Sözleşmeler çerçevesinde sendikal örgütlenmenin yöntemleri üzerinde duruldu.

Katılımcı her sendika kendi ülkesindeki durumu ve örgütlenme alanındaki zorlukları atardı. Bu bağlamda bir sunum yapan Petrol-İş Genel Yönetim Sekreteri Ahmet Kabaca Petrol-İş Sendikası'nın BOTAŞ'ın bir işletmesi olan BTC (Bakü-Tiflis-Ceyhan) boru hattının Türkiye bölümündeki faaliyetlerini yürüten BIL firmasındaki (Botaş International Limited) sendikal örgütlenmesini aktardı. Ahmet Kabaca yine bu alanda örgütlenme çalışması yürütülen BOTAŞ'a bağlı TPIC'deki (Turkish Petroleum International Corporation) sendikal örgütlenmeyi vurgulayarak Türkiye'deki taşeron sorununa değindi. Konuşmasında taşeron'da örgütlenmenin güçlüklerinin altını çizen Kabaca, özellikle özelleştirmelerin de bu sorunu daha da derinleştirdiğini  ve sendikal örgütlenmeyi zorlaştırdığını vurguladı.

Toplantı sonunda bu bölgede özellikle petrol ve gaz sektöründe güvencesiz çalışmanın ortadan kaldırılması, sendikalaşmanın önünün açılması, çokuluslu şirketlerin sendikal haklara saygı duyması, küresel çerçeve anlaşması olan firmaların izlenmesi, işçi sağlığı ve iş güvenliğine gereken önemin verilmesi gibi alanlarda daha yakın işbirliği sağlanması kararlaştırıldı. Bu konularda  ağın üyeleri ve ağa yeni davet edilecek sendikalarla ortak çalışma yürütülmesinin önemini vurgulayan bir deklarasyon yayınlandı.