• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Hazır giyim markaları Meksika'dan ILO'nun tavsiyelerine uymasını istiyor

22 Eylül'de sekiz büyük hazır giyim markası, Meksika hükümetinden iş yasasında işçilerin sendika ve toplu sözleşme özgürlüğünü güvence altına alacak bir değişiklik yapılmasını öngören ILO'nun tavsiyesine uymasını isteyen ortak bir mektup yayımladı.

01.10.2015

Markaların ortak mektubu özellikle, “demokratik bir seçim sürecinin sonucunda işçilerin çoğunluğunu temsil etmeyen sendikaların yaptığı düzmece toplu sözleşmelerin tesciline olanak veren” koruma sözleşmeleri üzerinde duruyor. Mektupta, Meksika'da birçok işçinin bu sözleşmelerin metinlerine hâlâ ulaşamadığı kaydediliyor.

Ortak mektupta imzası bulunan markalar şunlar: Adidas, American Eagle Outfitters, New Balance, Nike, Patagonia, Puma, PVH ve The Disney Company.

Mektup, IndustriALL Küresel Sendika'nın da katıldığı çok taraflı Meksika Komitesi'nin bir girişimi.

IndustriALL genel sekreter yardımcısı Fernando Lopes bu konuda şöyle dedi: “Meksika hükümetlerin, demokratik sendikaların ve ILO'nun artan baskısı altında. Amaç, işçilerin özgürce seçtikleri sendikalarca temsil edilme ve toplu sözleşme haklarını güvence altına alacak somut önlemlerin uygulanmasıdır. Bu markaların Meksika'da sendika özgürlüğü çağrısına katılmasını takdirle karşılıyoruz.”

Lopes'e göre, son birkaç yıldır, Meksika Komitesi, Meksika'daki tedarikçi firmalarda koruma sözleşmeleri sorununun ve sendika özgürlüğünün önündeki diğer engellerin aşılması konusunda markaların neler yapabileceği üzerinde kafa yoruyordu. Komite'de, IndustriALL'un yanı sıra, çeşitli ABD ve Avrupa hazır giyim markaları, Adil Çalışma Kurumu ve Maquila Dayanışma Ağı yer alıyor. 

Ortak mektupta, ayrıca, örgütlenme ve toplu sözleşme hakkıyla ilgili 98 sayılı ILO sözleşmesini Meksika'nın imzalamasının markalar tarafından desteklendiği dile getiriliyor.

Çeviri: Dış İlişkiler Servisi