• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Hindistan'da hükümet grevcilerin taleplerini kabul etti

Hindistan'da yarım milyondan fazla kömür işçisi, hükümetin Coal India Ltd (CIL) adlı şirketi özelleştirmeme güvencesi vermesi üzerine, başlattığı grevi ikinci gününde sona erdirdi.

09.01.2015

Beş ulusal sendikal merkez ile şirket yöneticileri arasında altı saat süren uzun bir toplantıdan sonra, Hindistan Kömür ve Enerji Bakanı şu açıklamayı yaptı:

“Şirketin özelleştirilmesi gibi bir niyetimiz yok. Şirket çalışanlarının bugünkü ve gelecekteki çıkarları hiçbir şekilde zarar görmeyecektir. Coal India Ltd korunacaktır ve şirketin özelleştirilmesi konusunda kaygı duymaya gerek yok.”

Hükümet sendikanın öbür taleplerini görüşmek üzere bir komite kurdu.

Grevi sona erdiren anlaşmanın ana noktaları şöyle:

Bakanlık temsilcisinin başkanlığında tarafların temsilcilerinden oluşacak komite beş sendikal merkezin ortaklaşa hazırladığı Talepler Bildirgesi'ni inceleyecek ve bir yıl içinde bir rapor sunacak.
Coal India Limited özelleştirilmeyecek ve kuruluşu güçlendirmek için alınacak önlemler belirlenecek.
Yasa tasarısında yer alan işçilerin talepleriyle ilgili hükümler, Komite önerilerini sunana kadar ertelenecek.
İşçilerin iş güvencesi ve hizmet koşulları korunacak.
İşçilerin yerleşim alanlarındaki konut ve hijyen koşulları bir yıl içinde yenilenecek. 

Hükümet, ayrıca, greve katıldıkları için işçilere karşı herhangi bir misilleme uygulanmayacağını açıkça belirtti. Sendikalar ise üretim ve verimlilikte iyileştirme vaadinde bulundu. 

IndustriALL Küresel Sendika Yönetim Kurulu üyesi ve HMS sendikası başkan yardımcısı Rajendra Prasad Singha şöyle dedi: "Grev işçi sınıfının olağanüstü birliğini gösterdi ve hükümetin kibrini alt etti.”

Başbakan Narendra Modi’nin hükümeti, Hindistan'ın elektriğinin yüzde 60'ı kömürle üretildiği için, grev sırasında hızlı hareket etmek zorundaydı. Coal India şirketi ülkedeki kömürün yüzden 80'inden fazlasını üretiyor. 

Coal India yıllık 472 milyon ton üretimle, dünyanın en büyük maden işvereni.

Kaynak: IndustriALL Küresel