Hindistan'da LafargeHolcim Taşeron İşçileri Adil Çözüme Kavuştu

08.02.2016

Hindistan'da, yıllar süren mücadeleden sonra, çimento işçiilerinin sendikası PCSS, LafargeHolcim'de 1.000'i aşkın taşeron işçisi için adil bir çözüm sağladı.
LafargeHolcim'in sahip olduğu ACC Jamul çimento tesisindeki taşeron işçilerinin çoğunluğunu temsil eden, IndustriALL Küresel Sendika üyesi PCSS, uzun süren bir uyuşmazlıktan sonra, işçilerinin durumunun yeniden düzenlenmesi ve iyileştirilmesi konusunda şirket yönetimi ile anlaşmaya vardı.
Şimdi işçilerin yarısından fazlası işlerini koruyacak. 22 Ocak tarihinde varılan çözüm uyarınca, 259 taşeron işçisi Jamul'un yeni fabrikasında, 277 işçi ise eski fabrikasında çalışacak. Chhattisgarh eyaletindeki eski ve yeni fabrikalar yan yana bulunuyor.

Çözüm, ayrıca, çimento sektöründe ulusal düzeyde bir ücret anlaşmasına varmak amacıyla, taşeron işçilerinin maaşları konusunda yeni bir düzenleme de getiriyor.
İşini kaybeden diğer 458 işçiye ise işten ayrılmaları dolayısıyla tazminat ödenecek ve rehabilitasyon desteği sağlanacak.
PCSS, IndustriALL'un desteğiyle, 2015 yılının başından bu yana yerel şirket yönetimiyle görüşmeleri sürdürüyordu. Görüşmelere, PCSS ile IndustriALL'un selefi ICEM tarafından 2012'de Holcim hakkında OECD nezdinde yapılan bir şikâyet de yol açmıştı.

Şirketin Hindistan'daki bir diğer tesisi Ambuja Cement Ltd ile de ilgili olan şikâyet, Holcim'in çokuluslu şirketlerle ilgili OECD ilkelerini ihlal eden şu üç eylemi üzerinde duruyordu:

*Ulusal mevzuata aykırı olarak hem ACC Jamul Ltd hem de Ambuja Cement Ltd'de asli işlerde güvencesiz istihdam uygulanması

*İstihdamda işçilere ayırımcılık yapılması

*Yerel halkın yeterince istihdam edilmemesi

Hindistan'da yasayla ve bir işkolu sözleşmesiyle korunan taşeron işçilerinin asli üretim işinde çalıştırılması yasak, çalıştırılmaları halinde ise sürekli işçilerle aynı ücreti almaları gerekiyor. İsviçre merkezli çokuluslu şirket Holcim Temmuz 2015'te Fransa merkezli çimento devi Lafarge ile birleşerek dünyadaki en büyük çimento üreticisi haline geldi.

IndustriALL seksiyon sorumlusu Matthias Hartwich şöyle diyor:

“IndustriALL PCSS'yi içtenlikle kutluyor. Uzun bir mücadeleydi bu, ama Hindistan'daki arkadaşlarımızın böyle bir çözüme ulaşmasına sevindik. Bunun yeni LafargeHolcim grubuyla ilişkilerde olumlu bir işaret olmasını umut ediyorum. Varılan sonucun güvencesiz işçilere adil bir çözüm getirmesine özellikle seviniyoruz. IndustriALL, Ambuja fabrikasındaki uyuşmazlığı çözme çabalarında PCSS ile diğer bütün çimento sendikalarını desteklemeye devam edecektir. LafargeHolcim'in güvencesiz işçi istihdamını asgariye indirmesini ve bütün işçiler için Hindistan Çimento Ücret Kurulu'nun kararlarına saygı göstermesini talep ediyoruz.”