• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Hindistan'da yarım milyon kömür işçisi grevde

Hindistan'da maden sektöründe faaliyet gösteren IndustriALL Küresel Sendika üyesi örgütler beş gün süreli bir grev başlattı. Ülkede kömür sektörünü 6 Ocak'tan beri durma noktasına getiren grev hükümetin Coal India Ltd. adlı şirketi özelleştirme planlarına karşı yapılıyor. Şirket Hindistan'ın kömürünün tamamına yakınını üretiyor.

08.01.2015

Grev eylemini ülkedeki beş ulusal sendikal merkeze (AITUC, BMS, CITU, HMS ve INTUC) bağlı sendikalar ortak bir kararla başlattı. Söz konusu sendikalar Coal India'da çalışan 550.000 işçinin yüzde 90'ından fazlasını temsil ediyor. Coal India ile ona bağlı yedi iştirakteki ve Singareni Collieries Company Ltd.'deki tüm faaliyetler durdu.

Grev 10 Ocak'taki üçüncü vardiyanın bitimine kadar sürecek. Ancak, özelleştirme hükümetin gündeminden çıkarılana kadar, bu grevi başka grevler de izleyecek.

IndustriALL Yönetim Kurulu üyesi ve konfederasyonlardan INTUC'un başkanı Sanjeeva Reddy bu konuda şöyle dedi: “Hükümet sendikaların taleplerine olumlu cevap vermezse, pek yakında süresiz bir grev başlatacağız.”

Coal India ülkedeki kömür üretiminin yüzde 80'ini ve ülkenin enerji ihtiyacının yüzde 60'ını karşılıyor. Enerji sektörünün yanı sıra, çelik, çimento ve demir gibi diğer ana sektörler de grevden etkilenecek.

Hindistan Yüksek Mahkemesi hükümetin 1993 ve 2010 arasında kömür sözleşmelerini özel şirketlere açma girişimlerini engelledi. Mevcut hükümet Ekim 2014'te Kömür Kararnamesi Taslağı'nı açıkladı. Buna göre, üretim sözleşmelerinin bir ihale sonucunda bağıtlanması  olanağı doğacak.

Beş ulusal sendikal merkez, Kömür ve Enerji Bakanı Piyuş Goyal'ın 3 Ocak'ta düzenleyeceği bir toplantıyı boykot etti. Sendikalar görüşmelerin yeniden başlayabilmesi için özelleştirme politikasından vazgeçilmesinde ısrar ediyor.

Hindistan, Çin ve ABD'den sonra en çok kömür üreten üçüncü ülke.

Grevde öne çıkarılan başlıca talepler şunlar:

Kömür sanayisinin özelleştirilmesine son verilmesi
Kömür Madenleri Kararnamesi'nin ve Kömür Madenleri Taslağı'nın geri çekilmesi
Güvencesiz işçilerin düzenli işçi statüsüne geçirilmesi.

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika