• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

'Altişveren ve Düzensiz İstihdam Türkiye Ulusal Konferansı' yapıldı

ICEM İstanbul'da konferans organize etti

Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu'nun (ICEM) ile Friedrich Ebert Vakfı'nın organize ettiği  “Altişveren ve Düzensiz İstihdam Türkiye Ulusal Konferansı” İstanbul'da, 31 Ocak-1 Şubat tarihlerinde, The Green Park Hotel'de yapıldı. 

Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu'nun (ICEM) ile Friedrich Ebert Vakfı'nın organize ettiği  “Altişveren ve Düzensiz İstihdam Türkiye Ulusal Konferansı” İstanbul'da, 31 Ocak- 1 Şubat tarihlerinde, The Green Park Hotel'de yapıldı. Açılış konuşmalarını Türk-İş Genel Başkanı ve ICEM Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kumlu, ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda ve Friedrich Ebert Vakfı Türkiye Temsilcisi Luise Rürup'un yaptığı konferans, “İşimiz Satılık Değil” temasıyla toplandı.

Konferansın ilk günkü birinci oturumunda, “Dünya ve Avrupa Ölçeğinde Altişveren ve Düzensiz İstihdam” konusu değerlendirildi. Oturum Başkanlığını Warda'nın yaptığı ilk oturumda, ICEM Kimya ve Lastik İşkolları Sorumlusu Kemal Özkan, ICEM'in “Altişveren ve Düzensiz İstihdam” Projesi hakkında bilgi verdi. Aynı oturumda Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Temsilcisi Slava Egorov da “Altişveren ve Düzensiz İstihdam'a İlişkin Uluslararası Çalışma Standartları ve Araçları ile ilgili bir sunum yaptı. EMCEF Genel Sekreteri Reinhard Reibsch de Avrupa'daki Durum ve AB Çerçevesi'ndeki Düzenlemeler konusunda sunum yaptı.

İlk günün ikinci oturumunda “Altişveren ve Düzensiz İstihdam'a İlişkin Farklı Ülkelerdeki Sendika Politikaları, Deneyimleri ve Örgütlenme Stratejileri” ele alındı.

Başkanlığını Kemal Özkan'ın yaptığı oturumda ülkelerden örnekler verildi. IG BCE Sendikası'ndan Michael Wolters Almanya, FNV Bondgenoten Sendikası'ndan Celil Çoban ve Osman Elmacı Hollanda, IF Metall Sendikası'ndan Hans Palmqvist de İsveç örneklerini anlattılar. 

Konferansın ikinci  günündeki panellerde  “Türkiye'de Altişveren ve Düzensiz İstihdam” konusunda sunumlar yapıldı. Türkiye'deki Altişveren ve Düzensiz İstihdam “Uygulamalarının Ekonomik ve Hukuki Altyapısının Analizi”ni, Endüstri İlişkileri ve İş Hukuku Uzmanı A. Murat Özveri yaptı. Kamu Sektöründe Özelleştirmenin Etkileri ve Altişveren Uygulamaları konusunda Türkiye Maden-İş Sendikası Eğitim Dairesi Müdürü Dr. Fikret Sazak konuşma yaptı.  Oturum Başkanlığını Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın'ın yaptığı, “Altişveren ve Düzensiz İstihdam” Uygulamaları oturumunda Türkiye Çimse-İş Sendikası Genel Eğitim ve Teşkilatlandırma Sekreteri Metin Bozkurt, Sendikamız TİS Daire Müdürü Merih Toprak, Kristal-İş Sendikası TİS Daire Müdürü Can Şafak bilgi verdiler. Başkanlığını Sendikal Eğitim Uzmanı İsmail Hakkı Kurt'un yaptığı, Türkiye Özelinde Altişveren ve Düzensiz İstihdam'a Yönelik Örgütlenme Kampanya ve Stratejileri oturumunda da sorular yanıtlandı, tüm katılımcılar oturumlarla ilgili yorum ve değerlendirmeler yaptılar.

Konferans, ICEM Genel Sekreteri Warda'nın kapanış konuşmasıyla sona erdi.