• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IG Metall için yılın her günü Kadın Günü

21 Nisan'da Almanya'nın Willingen kentinde sona eren IG Metall'in 20. kadın konferansına bu slogan ile birlikte, “En iyisini istiyorsan, kadınlar olmadan olmaz” sloganı hâkimdi. 200 kadar kadın, başka konuların yanı sıra, bu yıl yapılacak IG Metall Kongresi'ne verecekleri önergeleri tartıştılar.

29.04.2015

Kadın konferansı önemli anlara sahne oldu. Bunlardan biri, Sosyalist Parti SPD'nin federal başkanlığına iki kez aday olan Gesine Schwan'ın konuşmasıydı. Schwan kadınların insan ilişkilerinde eşit taraf olabilmesi için mali yönden bağımsız olması gerektiğini vurguladı. Ne var ki mali bağımsızlık “mini işlerle” kazanılamazdı. Schwan IG Metall'i “açıkça bir kadın sendikası” olduğu için övdü.

Konferans atölyeler halinde çalıştı. Atölyelerin çalışma konuları şunlardı: eşdeğer ücret, yeni endüstriyel yapılar, sağlık, çalışma süresi modelleri, iş-yaşam dengesi, kadın kotaları, esnek çalışma zamanı ve yerel kadın komiteleri.

Önergelerin konuları arasında ise şunlar yer alıyordu: esneklik (istediğimiz gibi olduğu sürece iyidir), demografik değişim ve kalıplardan kurtulmak.

Ana sorunlardan biri çalışmanın geleceğidir. Süregiden teknolojik trendler üretkenliğin artmasına ve daha az işçiye ihtiyaç duyulmasına yol açacak gibi görünüyor. 30 saatlik çalışma haftası için yeni bir girişim başlatılması gerekiyor. Çalışma süresinin kısalması, iş-yaşam dengesinin gerçekleşmesine yardımcı olacak, toplumsal cinsiyetin kurtuluşu yönünde atılmış gerçek bir adım olacaktır. 

İstihdamdaki gelişmeler ışığında, üretim ve hizmet sektörlerinde kaybolan iş sayısı arttıkça, kaybeden taraf kadınlar oluyor. Yüksek vasıf gerektiren alanlarda yaratılan istihdamda ise kadınlar yeterince temsil edilmiyor. Gelecekte vasıf ve kariyer gelişimi hayati önem kazanacak. Bunun içindir ki  işçilerin ve özellikle kadınların geçimini güvence altına alacak önlemler alınması önem taşıyor.

Konferansın önemli olaylarından biri de iş dünyasında kadınlara yönelik seminerler, etkinlikler ve çalışmalar düzenleyen She-Boss adlı kuruluştan Marion Knaths'ın sunduğu “Güç Oyunları” idi. Sunum, erkeklerin güç kazanmak için yapabildikleri her şeyi kadınların daha iyi yapabildiğini gösteriyordu. 

IG Metall değişiyor, erkek egemen bir sendika olmaktan çıkıyor. Kadınların yöneticilik görevlerini üstlenmeye yönelmesi, erkeklerin desteğini kazanmak, iş yaşamında ve toplumda gerçekliği değiştirmek üzere erkeklerle birlikte çalışmak için stratejiler geliştirmesi gerekiyor.