• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IG Metall sektörde yüzde 3,4 ücret artışı sağladı

  Almanya'da metal işçilerinin sendikası IG Metall ülke çapında 850.000'den fazla işçinin uyarı grevleri sonucunda 24 Şubat'ta işverenlerle varılan anlaşmayla yüzde 3,4'lük ücret artışı elde etmeyi başardı.

26.02.2015

  Almanya'da Baden-Württemberg sanayi bölgesindeki 800.000 metal ve elektronik işçisini etkileyecek olan anlaşma, ülkenin diğer bölgelerinde toplam 3,7 milyon işçiyi kapsayan toplu sözleşmelere temel oluşturacak.

Nisan ayında yürürlüğe girecek olan ücret artışıyla ilgili anlaşma sendika açısından önemli bir zafer olarak görülüyor.

IG Metall'in başkanı Detlef Wetzel, “Bu sonuçla Alman ekonomisine istikrar getiriyoruz” dedi.

Sendika ile işveren grupları arasında ücret ve sosyal haklarla ilgili mücadele sürerken, bütün ülkede 850.000'den fazla IG Metall üyesi Ocak sonundan itibaren uyarı grevleri yaptı.

Bir önceki toplu sözleşmenin bitiminden itibaren Ocak'tan Mart'a kadar olan süreyi kapsamak üzere işçilere ayrıca bir kereye mahsus olmak üzere 150 avro ödenecek.

Özellikle düşük ücretli işçiler için erken emeklilik konusunda daha elverişli koşullar sağlandı.

IG Metall başkanı çeşitli kazanımlar içeren anlaşmayı “ilk önemli adım” olarak niteledi.

IndustriALL genel sekreter yardımcısı Kemal Özkan bu konuda şöyle dedi:

“Bu önemli başarı dolayısıyla IG Metall'i kutluyoruz. IG Metall gücünü bir kez daha göstererek metal ve elektronik sektöründeki işçilere önemli bir ücret artışı sağladı. Bir milyona yakın işçinin uyarı grevleriyle verdiği kitlesel destek, işçi dayanışmasının gücünü gösteriyor.”