• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Jyrki Raina/ IndustriALL Genel Sekreteri

İklim değişikliği Adil Geçiş gerektiriyor

30.11.2015

IndustriALL Küresel Sendika, iklim değişikliğiyle baş edebilmek için, Paris'teki COP21 görüşmelerinde dünya ölçeğinde güçlü bir anlaşmaya varılmasını destekliyor. Ama işçilerimizin gözetilmesi gerekiyor. Bu ise sanayinin dönüşümü ve düşük karbonlu bir topluma adil geçiş anlamına geliyor.

İklim Değişikliğiyle İlgili Birleşmiş Milletler Çerçeve Sözleşmesi Taraflarının Konferansı'nın 21. oturumu ya da kısa bir deyişle COP21 30 Kasım'da Paris'te açılıyor. IndustriALL orada olacak.
Şimdilik, muhtemel zorluklara rağmen, Paris'te yaklaşık 200 devletin sera gazlarını sınırlayacak küresel bir rejim ve iyileştirici önlemler içeren mekanizmalar üzerinde anlaşmaya varması mümkün görünüyor. Paris Rejimi ya da Anlaşması IndustriALL'un sektörleri üzerinde önemli bir etki yaratacak.
140 ülkedeki IndustriALL üyesi sendikalar kömür ve uranyum madenciliğinde, petrol ve gaz üretiminde, elektrik üretimi ve dağıtımında ve çelik, alüminyum, çimento, cam, selüloz ve kâğıt gibi enerji yoğun sektörlerde milyonlarca işçiyi temsil ediyor. Üyelerimiz rüzgâr türbinleri, güneş enerjisi panelleri ve geleneksel, hibrid ve elektrik enerjili motorlarla çalışan arabalar üretiyorlar.
Aslında IndustriALL, İklim Değişikliği Küresel Sendikası'dır.
Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir gezegen bırakmak istiyoruz. Ama işçilerimizin dikkate alınmasını ve onlara adil davranılmasını sağlamak da istiyoruz.
Adil Geçiş dediğimiz budur işte.
Eylül ayında, Paris'te ITUC'un evsahipliğini yaptığı Sendikal İklim Zirvesi'ne katıldık. Zirve Paris anlaşmasıyla ilgili üç önemli talep belirledi ve bu konuda hükümetlere çağrı yaptı:
• Anlaşma taslağından çıkarılmış olan adil geçiş hükmünün taslağa yeniden girmesi;
• 2020'den önce iklim eylemiyle ilgili kararlılık ve çabanın artırılması ve istihdam potansiyelini gerçekleştirmeye yönelik yatırım yapılması;
• Taahhüt edilen finansman yükümlülüğüyle en korunmasız kesimlerin desteklenmesi.
Sanayinin dönüşümü bizler için Adil Geçiş anlamına geliyor. Kasım ayı başlarında, ILO Yönetim Kurulu, Adil Geçiş ilkelerini gerçekleştirmeye yönelik kriterleri resmen kabul etti. ILO, ülkelerin düşük karbonlu bir gelecek yönünde ekonomilerini dönüştürmek için ve sanayi dönüşürken yüksek karbonlu sektörlerdeki işçileri ve toplumsal çevrelerini desteklemek ve yeni istihdam yaratmak için alması gereken temel önlemleri belirledi.
ILO belgesi aktif işgücü piyasası politikalarından, becerilerin geliştirilmesinden, iş sağlığı ve güvenliğinden ve sosyal korumadan söz ediyor.
En çok kaygı taşıyan işçi gruplarından biri kömür madencilerimizdir. Avustralya'dan Güney Afrika ve Polonya'ya kadar tüm kömür madeni sendikalarımızın katıldığı son bir konferansta, küresel ekonominin sanayileşmesinin kömür madenciliğine dayanmasının ve şimdi de sanayideki gelişmenin sonuçlarının kömür madencilerini tehdit etmesinin bir ironi olduğu vurgulandı.
Ama kömür madeni sendikalarımız, ILO'nun Adil Geçiş kriterlerini desteklemek için bir dizi talep belirledi:
• Sürdürülebilir sanayi politikaları ve sosyal koruma doğrultusunda somut Adil Geçiş programları oluşturulmalı ve uygulanmalıdır;
• Karbon Yakalama ve Depolama gibi temiz kömür teknolojilerine yatırım yapılmalıdır;
• Maden şirketleri küresel kömür krizini sendikal hakları yok etmek için kullanmaya son vermelidir. 
İklim değişikliğiyle baş etmek adil olmalıdır. Geçiş gerektiği gibi yürütülürse, belli bir sürede mevcut birçok iş alanı çevreyi gözetir hale getirilebilir ve milyonlarca yeni iş alanı yaratılabilir.
Bugünün işçileri için cazip, yarının işçileri için iyimser bir gelecek istiyoruz. Paris'ten sonra, bunu gerçekleştirmek için gerekeni yapmaya başlayacağız.